Țările din UE cu cei mai mulți bancheri milionari

Țările din UE cu cei mai mulți bancheri milionari. Germania conduce în topul bancherilor milionari, cu un număr de 609, urmată de Franța cu 467, Italia cu 359 și Spania cu 211.

În România, există cinci bărbați care activează în sectorul bancar și sunt milionari, aceștia obținând împreună peste 5,6 milioane de euro în 2022.

În ceea ce privește firmele de investiții, peste 96% dintre angajați sunt bărbați. Așadar, s-au identificat discrepanțele semnificative în ceea ce privește remunerația între sexe în domeniul financiar.

Datele privind salariile ridicate ale finanțistilor sunt colectate de autoritățile de reglementare din UE, existând îngrijorări că bonusurile substanțiale ar putea stimula comportamente riscante, generând riscuri similare cu cele întâlnite în timpul crizei financiare din 2008. Aceste date, care acum includ și o segregare între bărbați și femei, evidențiază o situație alarmantă.

Doar 7,4% din bancherii cei mai bine plătiți din Germania sunt femei

transfer euro, banci
Sunt sute de bancheri milionari în Europa / SURSA FOTO: Dreamstime

Numărul bancherilor din Uniunea Europeană care câștigă peste 1 milion de euro pe an a înregistrat o creștere semnificativă. A ajuns la 2.000 în 2022, comparativ cu doar 939 în 2014. Persoanele cu venituri mari sunt concentrare în principal în marile economii ale UE, care găzduiesc centre financiare majore precum Frankfurt, Paris și Milano. În Germania, doar 7,4% dintre cei mai bine plătiți bancheri sunt femei.

Conform legislației bancare a Uniunii Europene, diversitatea în consiliile de administrație ale băncilor este susținută ca fiind benefică pentru eficiență, deoarece reduce riscul de gândire de grup. Banca Centrală Europeană ia în considerare echilibrul de gen în numirile pentru conducerea personalului.

Un purtător de cuvânt al Federației Bancare Europene a recunoscut lipsa de echilibru în reprezentarea femeilor în poziții de conducere. A observat însă că există schimbări în creșterea numărului de femei care ocupă astfel de funcții.

Aceste constatări ar putea genera dezbateri politice, cu unii legislativi exprimând deja îngrijorare.

Trebuie promovată egalitatea de gen

Potrivit Kirei Marie Peter-Hansen (Danemarca/Verzi), datele ABE subliniază necesitatea unor acțiuni mai ferme în sectorul financiar al UE pentru promovarea diversității și egalității.

Potrivit Juliei Symon, liderul departamentului de cercetare și advocacy al grupului de lobby Finance Watch, creșterea salariilor dezvăluie ipocrizia din industria bancară.

Aceasta a declarat pentru Euronews că băncile „au continuat să mărească remunerația personalului cu venituri mari și au plătit o sumă record de dividende din profituri care, altfel, ar fi putut fi reținute pentru a-și consolida pozițiile de capital și capacitățile de creditare”.

În 2022, conform datelor Eurostat, femeile au câștigat în medie cu 12,7% mai puțin pe oră decât bărbații în Uniunea Europeană. Germania este una dintre țările cu cel mai mare decalaj în acest sens în cadrul blocului comunitar.