Noile reguli pe care România trebuie să le respecte

Consiliul UE anunță că principalul obiectiv al reformelor este să asigure un mediu sănătos și sustenabil al finanțelor publice, promovând în același timp creșterea sustenabilă și integrată în toate statele membre prin reforme și investiții.

Vincent Van Peteghem, vicepremier și ministru de Finanțe al Belgiei, care exercită Președinția semestrială a Consiliului UE, a declarat că noile legi:

  • vor îmbunătăți semnificativ cadrul existent
  • vor furniza reglementări eficiente și aplicabile pentru toate statele membre

El a subliniat că acestea vor garanta finanțe publice echilibrate și sustenabile, vor intensifica accentul asupra reformelor structurale și a investițiilor pentru stimularea creșterii economice și a creării de locuri de muncă în întreaga Uniune Europeană.

De asemenea, a evidențiat că este momentul implementării rapide a măsurilor.

”Noile legi vor îmbunătăți semnificativ cadrul existent și vor furniza reglementări eficiente și aplicabile pentru toate statele membre.

Vor garanta finanțe publice echilibrate și sustenabile, vor intensifica accentul asupra reformelor structurale și a investițiilor pentru stimularea creșterii economice și a creării de locuri de muncă în întreaga Uniune Europeană. Este momentul implementării rapide a măsurilor”, a declarat Vincent Van Peteghem, vicepremier și ministru de Finanțe al Belgiei, țară care exercită Președinția semestrială a Consiliului UE.

UE
SURSA FOTO: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Scopul noului set de măsuri

Scopul general al acestui set de măsuri este să reducă treptat proporția datoriilor suverane și a deficitelor bugetare într-un mod realist și compatibil cu creșterea economică.

În același timp, se are în vedere protejarea reformelor și investițiilor în domenii strategice, cum ar fi cele:

  • digitale
  • ecologice
  • și în materie de apărare

Potrivit noilor reguli, toate statele membre ale UE trebuie să elaboreze planuri fiscale pe termen structural pentru o perioadă de patru-cinci ani. Perioada trebuie adaptată la durata legislaturilor regionale.

Aceste planuri vor cuprinde inițiative de investiții și reforme concepute pentru a aborda principalele provocări identificate în cadrul Semestrului European. De asemenea, evaluările recomandărilor specifice va fi luată în considerare.

Înainte de implementarea reformelor, Comisia Europeană va propune o „traiectorie de referință”. Aceasta va ajuta la ajustarea cheltuielilor guvernamentale în cazul în care datoria suverană depășește 60% din PIB și deficitul bugetar este peste 3% din PIB.

Traiectoria de referință ia în considerare provocările în materie de sustenabilitate specifice fiecărei țări. Ea indică modul în care statele membre pot asigura că datoria guvernamentală:

  • este orientată către o tendință de scădere credibilă
  • rămâne la niveluri prudente pe termen mediu

”Traiectoria de referință ține cont de provocările în materie de sustenabilitate ale fiecărei țări și indică modul în care statele membre pot asigura că până la încheierea perioadei de ajustare de patru ani, datoria guvernamentală este plasată pe o direcție plauzibilă de scădere și rămâne la niveluri prudente pe termen mediu”, subliniază Consiliul UE.