De la intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, cetăţenii românii pot călători în statele membre ale Uniunii Europene fără a avea nevoie de viză. Printre ţările din Europa unde nu este necesară viza se numără: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Cetăţenii români NU au nevoie de viză nici atunci când vor să călătorească în ţări exotice. Pentru ţările următoare nu este necesară viză şederi de maximum 90 zile: Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Brunei, Kiribati, Macao, Mauritius, Panama, Saint Vincent & Grenadine, Saint Kitts & Nevis, Seychelles,  Republica Dominicană. În ceea ce priveşte această ultimă ţară, românii pot intra şi ramâne în Republica Dominicană în scop turistic, pentru o perioadă de până la 90 de zile, fără a obţine în prealabil o viză de intrare, dar având obligaţia de a achiziţiona un card turistic, care se eliberează, la sosirea pe aeroport, contra unei taxe de 10 dolari.La planificarea călătoriei se va avea în vedere obligativitatea obţinerii vizei de tranzit pentru SUA.  De asemenea, românii pot călători în Fiji şi sta până la patru luni, după care au nevoie de viză.

De astăzi, cetăţenii români pot călătorii fără vize şi în Emiratele Arabe Unite. Guvernul Emiratelor Arabe a precizat că a luat toate măsurile necesare pentru ca cetăţenii din România să poată beneficia de această facilitate la toate punctele de trecere a frontierei.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetăţenilor români să se asigure înainte de plecarea în afara graniţelor că documentele de călătorie (paşaport sau Carte de Identitate) sunt valabile cel puţin şase luni de la data intrării în ţara de destinaţie.