Conform site-ului Deutsche Welle, economia Japoniei s-a contractat mai mult decât se aștepta în primul trimestru al anului 2025, potrivit datelor oficiale pentru perioada ianuarie-martie publicate la finele săptămânii trecute.
PIB-ul Japoniei a scăzut cu 0,2% față de trimestrul precedent
Produsul Intern Brut (PIB) al Japoniei a scăzut cu 0,2% față de trimestrul precedent, prima scădere trimestrială din perioada ianuarie-martie din 2024.
Cu toate acestea, comparativ cu același trimestru din 2024, economia Japoniei s-a micșorat cu 0,7% – mult mai abrupt decât contracția estimată de 0,2%
Exporturi lente și tarifele lui Trump
Scăderea s-a datorat în mare parte scăderii exporturilor, care contribuie semnificativ la economia japoneză. Datele arată că cererea la exporturi a scăzut chiar înainte ca președintele american Donald Trump să anunțe majorarea tarifelor.
Pe 2 aprilie, SUA au impus un tarif de 24% asupra mărfurilor japoneze. De asemenea, a impus o taxă suplimentară de 25% pentru mașini. De menționat că SUA este cea mai mare piață pentru industria auto din Japonia, subliniază publicația germană.
După o inițială amânare, tarifele urmează să intre în vigoare în luna iulie, cu excepția cazului în care Japonia și SUA vor ajunge la un acord.
„Incertitudinea este sporită de tarifele lui Trump și este probabil ca tendința de încetinire a economiei să devină mai clară începând cu (al doilea trimestru)”, a declarat economistul șef BNP Paribas Ryutaro Kono pentru agenția de presă AFP.
Tokyo a încercat să negocieze un acord comercial cu SUA, dar factorii de decizie politică au recunoscut că a fost dificil să planifice un răspuns, deoarece Trump continuă să se răzgândească.
„Nu poate fi exclusă recesiunea”
Economia Japoniei este vulnerabilă de ceva timp, deoarece o populație îmbătrânită sporește cheltuielile, limitând forța de muncă și cererea.
Banca centrală japoneză a menținut în ultima vreme o politică de dobânzi negative pentru a stimula economia, dar a început să majoreze treptat ratele dobânzii anul trecut.
Economia Japoniei „nu are un motor de creștere, având în vedere slăbiciunea exporturilor și a consumului. Este foarte vulnerabilă la șocuri, cum ar fi cel cauzat de tarifele lui Trump”, a declarat Yoshiki Shinke, economist senior la Dai-ichi Life Research Institute, pentru Reuters.
„Datele pot duce la solicitări mai mari pentru cheltuieli fiscale mai mari”, a spus el, adăugând că „nu poate fi exclusă posibilitatea ca economia să intre în recesiune, în funcție de gradul de presiune descendentă cauzată de problema tarifelor”.