Produsele tradiţionale româneşti

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) găzduieşte Târgul de Crăciun „Calitate și tradiție pentru români”, în curtea instituției, în perioada 18 – 21 decembrie 2014, între orele 9.00-16.00, eveniment în cadrul căruia vizitatorii vor putea găsi brânzeturi din Brașov – telemea de vacă, brânza de burduf, caș, cașcaval, telemea de oaie, urdă sau al celor din Botoșani – cașcaval de Vlăsinești, caș și brânză ca la bunica, care se potrivesc foarte bine cu pâinea tradiţională.

Cecilia Istrate, proprietara Fermei Istrate, a venit cu numeroase produse tradiţionale la târg de la brânză şi caşcaval până la cârnaţi şi pastramă. Acesta are 1.500 de oi şi 80 de vaci de lapt şi provine din comuna Fundata din Vlădeni. Ea se mândreşte că face aceste produse de când se ştie. “Noi producem brânzeturi şi produse din carne din generaţie în generaţie. Noi suntem a VI-a generaţie care se ocupă de acest lucru”, ne-a spus Cecilia Istrate.

Totodată, toți cei care vor trece pragul Târgului de Crăciun „Calitate și tradiție pentru români”, vor găsi preparate din carne pregătite după rețete moștenite din străbuni, precum lebăr sau tobă de casă, drob sau cârnați de porc, caltaboș cu orez, mititei, slănină cu boia, patricieni din carne de oaie afumați, mușchi crud – afumat, jambon cu os afumat sau bunătăți aduse de la Buzău, precum mici de casă, piept de porc crud afumat, muşchi țărănesc crud afumat, cârnați de casă afumați de porc, cârnați de Pleșcoi cruzi și uscați, babic, ghiuden, pastramă de oaie.

După ce a studiat preţ de câteva luni produsele tradiţionale din Făgăraş, Mariana Lăzureanu, a primit atestate pentru 9 produse tradiţionale. Astăzi ea a venit la târg cu produse din carne, precum jambon afumat şi alte specialităţi.

Între produsele care vor încânta vizitatorii târgului amintim Magiunul de prune de Topoloveni, produs care beneficiază de certificare de calitate europeană „Indicație geografică Protejată – I.G.P.”, prunele uscate de Leleasca (Olt) sau țuica din Argeș. Nu au fost uitați nici iubitorii de dulcețuri și siropuri. Aceștia vor putea găsi produse din Covasna precum siropuri de muguri de brad sau flori de soc, dulceaţă de afine, de zmeură ori de mure.

Din categoria produselor ecologice se vor găsi la târgul de Crăciun „Calitate și tradiție pentru români” uleiuri naturale, obţinute prin presarea la rece a semințelor selecționate și neprelucrate termic prin prăjire, precum uleiurile din semințe certificate de in, susan, cânepă, floarea soarelui, miere ecologică – polifloră, de salcâm, de tei, ceaiuri medicinale, sucuri ecologice de cătină sau morcovi cu miere etc.

Meşteşugari în arta prelucrării lemnului din Vâlcea vor fi prezenți pentru a reaminti tuturor vizitatorilor tradițiile autentice românești.

Și pentru că este perioada cea mai potrivită pentru a fi consumate, toți cei care vor vizita târgul vor putea găsi aici vestitele sarmale maramureșene pregătite cu migală de gospodinele pricepute, care pot fi savurate alături de vinuri selecționate din vechi soiuri tradiționale românești.

Cadouri de Crăciun

La sfârşitul lunii trecute cel mai vechi târg de Crăciun organizat în Capitală şi-a deschis porţile. Aflat la a XX-a ediţie, târgul de la Sala Dalles are o gamă largă de decoraţiuni pentru casă şi ornamente pentru brad. În acelaşi timp puteţi găsi până pe 23 decembrie în intervalul orar 10:00 – 20:00, şi dulciurile sau produsele vestimentare şi cosmetice. La ediţia din acest an sunt prezenţi în jur de 80 de expozanţi.

Pe data de 1 decembrie la Romexpo s-a deschis târgul – Bucharest Christmas Shopping. Bucureştenii vor regăsi la Romexpo peste 250 de firme din România şi Italia, Kenya, Marea Britanie, Polonia, Cehia, Suedia ce expun produsele specifice acestei perioade pe o suprafaţă de peste 11.000 de metri pătraţi.

Fie că este vorba despre dulciuri, băuturi fine, decoraţiuni, jucării, haine, parfumuri, produse cosmetice sau obiecte de artă şi antichitati – toate acestea şi multe altele sunt de găsit la Bucharest Christmas Shopping. Cu ocazia desfăşurării evenimentului 'Bucharest Christmas Shopping', Regia Autonomă de Transport Bucureşti a înfiinţat linia expres 784, care funcţionează în perioada 1 – 21 decembrie 2014 şi are traseul cuprins între Piaţa Presei şi Piaţa Sudului