Prețul unui litru de benzină fără plumb a ajuns în intervalul 1,6-17 euro, însă la unele stații, acest sortiment a ajuns chiar la 1,89 de euro litrul,  

Iranul îşi va sista vânzările de petrol şi către alte ţări europene pe lângă Franţa şi Marea Britanie în cazul în care Europa îşi va continua ‘acţiunile ostile’ împotriva Teheranului, a subliniat luni preşedintele companiei naţionale iraniene de petrol NIOC Ahmad Ghalebani, citat de AFP.

Ghalebani, ale cărui declaraţii au fost redat de agenţia Mehr, a menţionat numele Germaniei, Spaniei, Italiei, Greciei, Portugaliei şi Olandei ca fiind susceptibile să fie vizate de această măsură, în replică la embargoul decis în ianuarie de Uniunea Europeană asupra achiziţionării de petrol iranian.

Republica islamică a anunţat duminică faptul că va opri orice vânzare de petrol către Franţa şi Marea Britanie, cele două ţări membre UE cele mai aprige susţinătoare ale sancţiunilor împotriva Iranului. Această măsură este însă în mare parte simbolică, în contextul în care Londra şi Parisul şi-au încetat deja aproape în întregime importurile de ţiţei iranian în perspectiva embargoului UE ce ar urma să intre pe deplin în vigoare începând cu 1 iulie.

talia, Spania şi Grecia, principalele beneficiare ale exporturilor de brut iranian spre Bătrânul Continent, ar putea avea de suferit dacă Teheranul îşi va pune în aplicare ameninţarea. ‘Cu siguranţă, dacă acţiunile ostile (ale UE împotriva Iranului) vor continua, exporturile de petrol spre aceste ţări vor fi oprite’, a conchis Ghalebani.

Preţul petrolului a atins cea mai ridicată valoare de după luna mai 2011

Cotaţia barilului de petrol a atins luni cele mai ridicate valori din ultimele nouă luni, după ce Iranul a anunţat oprirea livrărilor de petrol către Franţa şi Marea Britanie, o decizie simbolică care a alimentat însă nervozitatea pe piaţă, transmite AFP.

În jurul orei 12.00 GMT, la bursa de la Londra, barilul de ţiţei Brent din Marea Nordului se tranzacţiona cu 120,80 dolari, în creştere cu 1,22 dolari comparativ cu valoare înregistrată la închiderea şedinţei de vineri. De asemenea, în cursul tranzacţiilor electronice derulate la New York, barilul de ţiţei ‘light sweet crude’ (WTI) a crescut cu 2,11 dolari până la valoarea de 105,35 dolari.

Anterior, cotaţiile barilului de ţiţei Brent şi WTI au crescut până la 121,15 dolari respectiv 105,44 dolari, cele mai ridicate valori înregistrate după data de 5 mai 2011.

I