O reducere de impozit pentru italienii care fac plăţile cu cardul bancar şi o loterie a bonurilor fiscale sunt proiectele la care lucrează Guvernul de la Roma pentru a combate evaziunea fiscală ridicată în peninsulă, transmite AFP.

Premierul italian, Giuseppe Conte a dezvăluit marţi la New York aceste planuri, fără a oferi foarte multe detalii. „Sunt din ce în ce mai convins că problema centrală a sistemului nostru economic este frauda fiscală şi că dacă această problemă nu este abordată în mod serios, riscă să crească presiunea fiscală”, a spus Conte.

Şeful guvernului format din Partidul Democrat şi Mişcarea 5 Stele a mai anunţat că vrea să încheie „un pact cu toţi italienii cinstiţi”, prin care să le ceară să accepte „o măsură nouă, inovativă” dar care la final ar urma să se traducă printr-o veste bună: „vom plăti, cu toţii, impozite mai mici”, a precizat Conte.

Planul, aflat încă în stadiu de analiză, şi care ar urma să fie prezentat în săptămânile următoare, ar putea să se concretizeze printr-o reducere fiscală pentru italienii care plătesc cu cardul bancar, începând de la o anumită valoare anuală a plăţilor.

Presa italiană menţionează de asemenea o posibilă „loterie a bonurilor fiscale” care ar permite oricărui consumator care păstrează chitanţele să participe la o tragere la sorţi cu posibilitatea de a câştiga bani sau bonusuri fiscale.

Potrivit unui studiu publicat la începutul anului de firma de consultanţă The Tax Research LLP, Italia este ţara europeană cu cel mai ridicat nivel al fraudei fiscale, cu impozite neplătite în valoare de aproximativ 190 miliarde euro, devansând Germania (125 miliarde euro) şi Franţa (aproximativ 118 miliarde euro).

La rândul său, Ministerul Finanţelor din Italia estimează că evaziunea fiscală în peninsulă se ridică la 100 miliarde euro pe an, dintre care 35 miliarde euro vin din neplata TVA.