Oficiul federal de statistică (Destatis) a informat vineri că, în 2017, Guvernul german, cele 16 landuri, precum şi bugetul asigurărilor sociale, au înregistrat un surplus de 36,6 miliarde de euro, o sumă echivalentă cu 1,1% din Produsul Intern Brut.

Acesta este al patrulea an consecutiv în care Germania înregistrează un excedent bugetar, prima economie europeană neavând probleme în a respecta regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipulează că deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie să depăşească 3% din PIB.

De asemenea, Destatis a confirmat vineri că economia germană a înregistrat un avans de 0,6% în ultimul trimestru al anului trecut şi o creştere de 2,2% pe ansamblul anului 2017, ceea ce reprezintă cea mai bună performanţă înregistrată de economia Germaniei după 2011.

Economiştii prognozează că ritmul susţinut de creştere înregistrat de Germania va continua şi în 2018, recent Guvernul de la Berlin anunţând că în acest an se aşteaptă la o creştere a PIB de 2,4%.