În contextul restricţiilor impuse odată cu pandemia de coronavirus, guvernul Groenlandei a anunţat o decizie privind interzicerea vânzării alcoolului în capitala Nuuk şi în împrejurimi, atât timp cât restricţiile de circulaţie vor rămâne în vigoare. Scopul este limitarea manifestărilor violente, transmite AFP.

„Într-o situaţie atât de specială, trebuie să luăm numeroase precauţii pentru a evita contagierea. Însă scopul deciziei mele este de a proteja copiii, ei trebuie să aibă un cămin sigur”, a explicat şeful guvernului groenlandez Kim Kielsen într-un comunicat de presă.

În imensa insulă arctică, teritoriu autonom ce este parte a Regatului Danemarcei, aproape o persoană din trei a fost victima abuzurilor sexuale în timpul copilăriei, flagel având în mare parte legătură cu consumul de alcool şi de stupefiante şi cu ignorarea drepturilor copilului, scrie Agerpres.

S-a constatat o creştere a violenţei domestice. Copiii nu mai sunt siguri în propriile case

Şcolile au fost închise de luni şi s-a constatat totodată o creştere a violenţei domestice.

„Din nefericire, la Nuuk, am înregistrat o creştere a violenţei domestice în ultimele săptămâni”, a explicat presei locale ministrul Sănătăţii groenlandeze, Martha Abelsen. Pentru unii copii, consumul excesiv de alcool al părinţilor înseamnă că ei (minorii – n.red.) nu mai sunt siguri în propriile lor case, a explicat ea.

Interdicţia vânzării de alcool a intrat în vigoare la 28 martie şi ar urma să fie menţinută până la 15 aprilie.

Zece cazuri de COVID-19 au fost confirmate oficial în Groenlanda, iar două persoane s-au vindecat. Guvernul a interzis adunările în aer liber de mai mult de 10 persoane şi a sistat traficul aerian pentru a stopa epidemia.

Prin introducerea interdicţiei privind vânzarea de alcool, guvernul încearcă totodată să diminueze contagierea, deoarece „oamenii sunt mai puţin conştienţi de pericolele contaminării atunci când consumă băuturi alcoolice”, se menţionează în comunicat.

Guvernul groenlandez, suveran în materie de politică economică şi socială, intenţionează să eradicheze abuzurile sexuale asupra minorilor până în 2022.