Ministerul Transporturilor de la Skopje a lansat în această săptămână o licitaţie publică pentru achiziţionarea a 10 garnituri feroviare, dintre care şase cu tracţiune electrică, iar restul cu tracţiune diesel. Valoarea totală a achiziţiei se va ridica la 25 milioane de euro, iar capacitatea totală a celor 10 trenuri va fi de 1.200 călători.

Ministrul transporturilor Mile Jakimovski a declarat că noile trenuri se vor deplasa spre cele mai populare destinaţii, acoperind în jur de 60% din cursele feroviare de călători. Vor fi achiziţionate garnituri care respectă cele mai înalte standarde europene de transport de călători, a spus oficialul, exprimându-şi totodată speranţa că introducerea lor va duce la creşterea numărul de clienţi ai căilor ferate macedonene. Modernizarea nu va duce automat la majorarea preţurilor la bilete, dar viteza trenurilor va creşte până la 100-120 kilometri pe oră, susţine Jakimovski.

Termenul pentru depunerea ofertelor este 8 octombrie, iar contractul ar trebui semnat în decembrie. după ce într-un termen de 12 luni primele garnituri vor sosi în Macedonia, precizează agenţia. Căile ferate din mica ţară balcanică au o lungime totală de 925 kilometri, dintre care 315 kilometri sunt electrificate. Reţeaua feroviară este relativ slab dezvoltată, neavând nicio legătură cu cele ale Bulgariei şi Albaniei, iar principala linie care traversează ţara este cea care leagă Belgrad (Serbia) de Salonic (Grecia).
Sursa: Agerpres