Europa este cea care a devenit acum epicentrul pandemiei de COVID-19. În Italia, Spania, Franța și Germania numărul cazurilor și al deceselor este în creștere, iar multe țări au instituit carantina și și-au închis granițele.

În același timp, Statele Unite, afectate de fiascoul generat de întârzieri și de teste eronate, abia dacă sesizează gravitatea virusului COVID-19, deși experții cred că el va avea o evoluție asemănătoare cu cea din țările europene.

Revista Science din Statele Unite ale Americii analizează cazul Coreei de Sud. Având o populație de 50 de milioane de locuitori, prin măsuri atipice și-a încetinit semnificativ epidemia de coronavirus.

Încetinire semnificativă a epidemiei

În contextul acestor grave evoluții, Coreea de Sud a apărut drept un semnal de speranță și un exemplu demn de urmat. Se pare că țara, având o populație de 50 de milioane de locuitori, și-a încetinit semnificativ epidemia; astăzi, ea a raportat numai 74 de cazuri – o scădere semnificativă de la cifra de 909, înregistrată pe data de 29 februarie.

Și a făcut asta fără să închidă orașe întregi și fără alte măsuri drastice, de felul celor care au ajutat China să-ți țină epidemia sub control. “ Coreea de Sud este o republică democratică și considerăm că o carantină strictă nu este opțiunea rezonabilă“, a declarat Kim Woo-joo, specialist în boli infecțioase de la Universitatea din Seul, conform evz.ro.

Succesul Coreii de Sud ar trebui să fie o lecție pentru alte țări, dar totodată și un avertisment: imediat după ce a reușit să scadă numărul cazurilor, țara s-a angajat deja pe calea redresării.

Sistem costisitor de testare

În spatele acestui succes s-a aflat cel mai costisitor și mai bine organizat sistem de testare din lume, dar și intensificarea eforturilor de izolare a persoanelor infectate, la care s-a adăugat depistarea și punerea în carantină a persoanelor cu care au venit în contact.

Potrivit paginii web Worldometer, Coreea de Sud a testat peste 270.000 de oameni, ceea ce se traduce prin peste 5200 de teste la 1 milion de locuitori – mai multe decât în oricare altă țară mică, cu excepția Bahreinului.

În cotrast, Statele Unite au efectuat până acum 74 de teste la 1 milion de locuitori, după cum reiese din datele parvenite de la Centrele pentru Controlul și Combaterea Maladiilor (CDCP) din SUA.

Experiența din Coreea de Sud demonstrează că “o capacitate de diagnosticare pe scară largă este soluția-cheie pentru controlul unei epidemii“, a declarat Raina MacIntyre, profesor specialist în prevenirea bolilor infecțioase de la Universitatea New South Wales din Sydney.

Depistarea sursei de infecție

“O mare influență asupra menținerii sub control a unei epidemii o are și depistarea sursei de infecție, astfel încât cazul să poată fi izolat“, mai spune dna MacIntyre.

Și totuși, nu este clar dacă succesul va fi de durată. Numărul cazurilor noi e în scădere din cauza eforturilor herculeene prin care un focar de peste 5000 de cazuri – 60% din totalul cazurilor la nivelul întregii țări – semnalat la Biserica Shincheonji a lui Isus, o mega-biserică mesianică secretă – a început să scadă.

Dar din cauza acestor eforturi, “am cam neglijat alte regiuni din Coreea“, afirmă Oh Myoung-don, specialist în boli infecțioase de la Universitatea Națională din Seul.

Acum apar noi focare. Începând de săptămâna trecută, autoritățile au raportat alte 129 de infecții, în majoritate descoperite printr-un call center din Seul. Acesta ar putea fi începutul unei epidemii, atât în Seul, cât și provincia Gyeonggi din apropiere. Regiunea are o populație de 23 milioane de locuitori.