Fostul vicepreşedinte al Rompetrol, Eric Kish, a obţinut de la fondul de venture capital al Enterprise Investors un capital de lucru de 3 milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor Smartree.

Revirimentul pieţei de fuziuni şi achiziţii din primele luni ale anului este pus pe seama negocierilor începute în ultima parte a anului trecut. De altfel, tranzacţiile mari încheiate, precum preluarea pachetului majoritar de acţiuni al operatorului de servicii medicale CMU de către Advent International sau a reţelei de magazine Plus de către discounterul Lidl, sunt operaţiuni în discuţie de multe luni. De curând, însă, a fost anunţată o tranzacţie a cărei negociere a început în ianuarie şi s-a încheiat în aproximativ două luni. Este vorba despre preluarea unui pachet de 56% din acţiunile Smartree România de către Enterprise Investors Venture Capital. „Am primit oferte şi de la alte trei fonduri de investiţii anul trecut, însă în decembrie am decis să continuăm negocierile doar cu Enterprise Investors“, spune Eric Kish, proprietarul Smartree România şi, totodată, preşedintele companiei. „Negocierile efective au început în ianuarie şi s-au încheiat foarte repede“, adaugă Kish. Enterprise Investors, care urmăreşte un exit la un multiplicator de 4-5 ori al capitalului investit, va avea reprezentanţi în consiliul de administraţie al societăţii, însă creierul afacerii va rămâne Eric Kich, alături de actuala conducere.

Companie în dezvoltare, caut fonduri

„Preferăm investiţiile în companii în care antreprenorii rămân implicaţi“, spune Rafael Bator, partener Enterprise Investors. Menţinerea la conducere a celor care au creat afacerea este cea mai comună operaţiune pentru fondurile de venture capital, adică fondurile care caută companii cu perspective bune de creştere, aflate la început de drum şi cu nevoie de bani pentru dezvoltare. Enterprise Venture Fund este cel mai mare fond din Europa Centrală şi de Est, dispunând de un capital de 100 de milioane de euro.

Angajaţi de închiriat

203-49680-13_smartreelogo_12.jpgAfacerea lui Eric Kish reuneşte trei companii distincte, respectiv Smartree, care oferă servicii de externalizare de resurse umane (salarizare, administrare de personal etc.), Smartree Management Services, care se ocupă cu leasingul de personal, şi Smartree Technologies, cea care a creat şi lansat, anul trecut, softul MyStaff, specializat în administrarea forţei de muncă. Linia de business care va atrage cea mai mare parte din banii Enterprise este cea de leasing de personal. În prezent, Smartree are o bază de clienţi de peste 30.000 de angajaţi, resurse umane externalizate de companii precum OMV Petrom, McDonald‘s şi Ikea. „Principalii noştri cli­enţi sunt companii multinaţionale, care îşi deschid afacerile din România pornind de la bun început cu externalizarea serviciilor de resurse umane“, spune Eric Kish, care mai arată că problemele majore cauzate de criza economică au ocolit clienţii Smartree, firme mari cu rezerve şi disponibilităţi financiare semnificative.

Cifra de afaceri a Smartree România s-a ridicat, în 2009, la circa 3,5 milioane euro. Baza de state de plată aflată în administrare a crescut, anul trecut, cu aproape 6.000, iar în 2010 cu circa 3.000 de angajaţi. „Compania este profitabilă, însă potenţialul de creştere este în continuare mare“, spune Rafael Bator. Ținta pentru acest an este de 4-5 milioane euro în venituri, dezvoltarea urmând să se producă doar în România, în următorii doi ani, abia după aceea fiind luată în calcul o extindere în statele vecine. Închirierea de personal, noua linie de business, este văzută cu potenţial mai ales în această perioadă dificlă pentru companii. „Astfel de servicii sunt din ce în ce mai acceptate în România, fiind o alternativă bună pentru reducerea costurilor“, a declarat Eric Kish.

Oustsourcingul de personal este un serviciu tot mai acceptat în România de către companii, fiind o alternativă bună pentru reducerea costurilor.
Eric Kish, preşedinte, Smartree România

100 milioane euro este valoarea activelor Enterprise Venture Fund, investiţiile de până acum ridicându-se la 17 milioane euro, inclusiv cea din România

Eric Kish, fost ofiţer de tancuri în armata israeliană, fost senior vicepreşedinte al grupului Rompetrol (unde a lucrat timp de 11 ani), actualmente antreprenor şi milionar în euro