Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că au fost tipărite tichetele de pensii cu ajutoarele pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei. Ministerul precizează că banii vor ajunge începând cu prima jumătate a lunii octombrie.

Se schimbă taloanele de pensie pe octombrie

Astfel, în prima jumătate a lunii octombrie va începe livrarea pensiilor prin mandat poștal, iar de pe 12 octombrie vor fi alimentate conturile pentru beneficiarii care au optat pentru încasarea pensiilor pe card.

De asemenea, Ministerul Muncii precizează faptul că taloanele de pensie care ajung în octombrie se schimbă. Astfel, în acestea va fi menționat și cuantumul ajutorului.

„A doua tranșă a ajutorului pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei pe lună va fi livrată în octombrie împreună cu pensiile, așa cum prevede OUG nr. 168/2022. În acest sens, deja au fost tipărite tichetele care vor ajunge în cel mai scurt timp la beneficiari”, a transmis Ministerul Muncii într-o postare pe Facebook.

Ajutoarele se acordă, în octombrie, după cum urmează: în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv; în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei inclusiv; în cuantum de 300 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei inclusiv.

talon de pensie
SURSA FOTO: Facebook – Ministerul Muncii

Două tranșe de ajutor pentru pensionarii cu venituri mici

Anul acesta, pensionarii cu venituri mici beneficiază de două tranșe de ajutor financiar. În funcție de veniturile fiecărui pensionar, acest ajutor poate varia. Guvernul a luat decizia conform OUG 168/2022.

OUG 168/2022 prevede „un ajutor financiar acordat pensionarilor sistemului public de pensii, celor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei”.

Potrivit Doinei Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, „dacă vorbim despre aceste forme de sprijin care vin ca măsuri de protecție socială în sprijinul celor cu venituri din pensie sub 3.000 de lei, iar cuantumurile sunt diferențiate în funcție de nivelul pensiei, aceste măsuri au fost dispuse și anul trecut și iată, continuă și anul acesta, tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor care să poată să își asigure cheltuielile curente și pentru care veniturile din pensie nu sunt suficiente”.