Taloanele de pensie se modifică

Taloanele de pensie se modifică. De la 1 ianuarie 2024, pensiile românilor cresc cu 13,8%. Indexarea cu rata inflaţiei este prevăzută prin lege, astfel că oamenii vor prim curând pensiile majorate.

Pentru asta, Casa de Pensii începe să tipărească noile taloane de pensie. Totul se întâmplă de săptămâna viitoare, a explicat Daniel Baciu. Aşadar, peste numai câteva zile, Casa de Pensii va începe tipărea cupoanelor ce conţin valorile majorate.

Daniel Baciu a reamintit şi care va fi creşterea valorii punctului de pensie în România.

„Valoarea punctului de pensie va crește de la 1785 de lei la 2032 de lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, a spus şeful CNPP la Antena 3.

Daniel Baciu - președintele Casei Naționale de Pensii Publice
SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu

Taloanele de pensie se modifică iar în septembrie. Ce se va întâmpla atunci?

Va mai exista o etapă importantă anul viitor, în luna septembrie. Despre asta a vorbit şi Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

În luna septembrie 2024, românii vor primi din nou taloane de pensie cu sume mărite, de data aceasta ca urmare a recalculării ce va fi încheiată până atunci.

„Pe fiecare talon vom avea punctele de contributivitate, de stabilitate și pentru perioadele asimilate”, a spus şefa de la Ministerul Muncii despre cupoanele de pensie ce vor veni în septembrie.

Ea a mai subliniat că nicio pensie nu va scădea în România, ca urmare a acestor recalculări. Va fi menţinut cuantumul cel mai favorabil, în cazul în care s-ar fi putut întâmpla o scădere de venituri, a spus ministrul.

„Răspunsul meu este ferm și clar: avem o lege a pensiilor care va fi pusă în aplicare exact așa cum este, nu etapizat, iar da, începând din luna septembrie, fiindcă pensiile se plătesc lună pe lună, românii vor beneficia de recalculare.

În septembrie vine talonul cu pensia mărită. Pe fiecare talon vom avea punctele de contributivitate, de stabilitate și pentru perioadele asimilate.

Fiecare român, fie că discutăm despre pensiile pe care le primesc pe card sau de la poștaș, fie că sunt taloane roșii, fie că sunt taloane mov, vor avea noile taloane iar în baza acestora vor vedea românii că vor avea, în cea mai mare parte, pensii mai bune.

Oricum, nicio pensie nu va scădea. Conform noii legi, va fi menținut cuantumul cel mai favorabil”, spunea Simona Bucura-Oprescu, acum câteva zile, la România TV.