„România nu trebuie să se limiteze la producţia pentru consumul propriu dacă vrea să facă performanţă în agricultură,. Este unul dintre cele mai păguboase concepte în ceea ce priveşte dezvoltarea agriculturii româneşti. Aceasta nu va avea performanţă niciodată dacă va rămâne numai la piaţa internă. În primul rând va pierde şi această piaţă internă, ceea ce s-a întâmplat deja şi acum ne luptăm să o recuperăm”, a arătat Tabără.
El consideră că cel mai bine este ca ţara noastră să fie prezentă cu produse alimentare atât pe piaţa internă, cât şi pe cea europeană, dar şi pe pieţele emergente ale Uniunii Europene. Ministrul Agriculturii consideră că nu se poate face performanţă în domeniu numai cu un sistem liniar ci cu toată diversitatea şi toate sectoarele agriculturii româneşti. „Pentru a avea performanţă trebuie să ne dezvoltăm începând de la producţia vegetală, plante tehnice, producţia horticolă, până la zootehnie”, a precizat Tabără.
Acesta este de părere că viitoarea politică agricolă comună reprezintă un aspect care trebuie tratat serios de România. „Toată lumea, toate statele membre, sunt preocupate de ce se va întâmpla în agricultură după 2013. Sectorul este foarte important pentru România şi, de aceea, trebuie să fim mai prompţi şi tranşanţi în ceea ce priveşte interesul României”, a spus Tabără.
Ministrul Agriculturii a participat la deschiderea celei de-a XV-a ediţie a expoziţiei internaţionale în domeniul produselor şi echipamentelor dedicate agriculturii şi zootehniei, Indagra Farm, se desfăşoară la complexul expoziţional Romexpo, în perioada 10-14 noiembrie 2010.
Anul acesta la târgul de agricultură participă 585 firme din 24 de ţări, dintre care 40% din străinătate.