E oficial: sute de angajaţi din România îşi vor pierde locurile de muncă!

Câte salarii compensatorii vor primi angajaţii daţi afară?

Mai exact, este vorba despre 228 de persoane care lucrează la Şantierul Naval Mangalia.

Adunarea Generală a Acţionarilor a aprobat, în şedinţa de vineri, 23 iulie, reorganizarea Şantierului Naval Damen Mangalia, un plan anunţat în urmă cu un an.

Această reorganizare prevede restructurarea a 228 de posturi. Angajaţii care vor rămâne fără un loc de muncă vor primi până la 9 salarii compensatorii.

“Activităţile de construcţie şi reparaţie navală au scăzut dramatic în 2020”

“Reorganizarea activităţii este consecinţa directă a faptului că Damen trebuie să se adapteze la situaţia economică din sectoarele maritime mondiale. Din cauza scăderii cererii din sectoarele offshore şi a concurenţei crescute a şantierelor navale care sunt susţinute de stat în Asia, activităţile de construcţie şi reparaţie navală au scăzut dramatic în 2020.

Acest efect a fost exacerbat de impactul pandemiei Covid-19. Ca atare, noile comenzi de construcţii navale din Europa au scăzut cu 64% în tonaj anul trecut comparativ cu 2019 (în termeni valorici: 40% în scădere)”, se arată într-un comunicat al Damen, citat de news.ro.

Grupul olandez Damen a anunţat această reorganizare pe 6 iulie 2020, iar aceasta a implicat pierderea a 642 de locuri de muncă în Galaţi şi 228 de locuri de muncă în Mangalia. De asemenea, în Olanda, câteva sute de locuri de muncă au fost declarate redundante, iar aceste reorganizări au fost deja implementate în Galaţi şi în Olanda.

“Damen (…) are o viziune pe termen lung. Construcţia navală românească joacă un rol esenţial în activitatea grupului”

Va fi elaborat un plan social care respectă în totalitate prevederile contractului colectiv de muncă, în consultare cu sindicatele şi cu autorităţile, iar angajaţii afectaţi de restructurare vor primi până la nouă salarii compensatorii, mai transmite compania.

Chris Groninger, director general al Şantierului Naval Damen Mangalia: “Reorganizarea este necesară şi va permite şantierului posibilitatea de redresare şi adaptare la situaţia actuală, astfel încât celelalte sute de locuri de muncă să nu fie afectate.

Damen este o afacere de familie ce are o viziune pe termen lung. Construcţia navală românească joacă un rol esenţial în activitatea grupului Damen, iar şantierele Damen Mangalia şi Damen Galaţi au o importanţă vitală. Acest lucru este subliniat de numeroasele investiţii pe care le-am făcut în ambele şantiere.”

Sursă foto: Dreamstime