Perspectiva exprimă aşteptările Moody’s privind condiţiile fundamentale din sistemul bancar Rusia în următoarele 12-18 luni.
Moody’s estimează că din cauza redresării slabe a economiei mondiale, creşterea Produsului Intern Brut real al Rusiei se va atenua la 2,8% în 2012, faţă de 3,8% cât se estima anterior. Cum economia rusească este puternic dependentă de preţul ţiţeiului, riscurile negative la adresa cererii globale de energie ar putea afecta suplimentar mediul operaţional pentru băncile din Rusia.
„Volatilitatea pieţelor financiare pe plan mondial, reducerea accesului la finanţare, ieşirile continue de capital şi presiunile negative asupra rublei au dus deja la dificultăţi în obţinerea de lichidităţi pentru sistemul bancar din Rusia. Ne aşteptăm ca acestă tendinţă să continue şi să ducă la o încetinire a expansiunii creditării, care va avea ca efect reducerea accesului la credite, slăbirea avansului economic şi majorarea provizioanelor”, a explicat analistul Eugene Tarzimanov.
Ajutorul substanţial al statului şi al Băncii centrale a Rusiei a fost crucial pentru stabilizarea sistemului bancar în timpul crizei. Măsurile de sprijin vor fi retrase probabil gradual, dar unele programe vor funcţiona până în 2011 pentru a garanta redresarea economiei.
Conform scenariului de bază al Moody’s, băncile din Rusia dispun de suficient capital tampon şi de profituri care să le ajute să facă faţă unor potenţiale pierderi. Agenţia se aşteaptă la o creştere a pierderilor din provizioane la aproximativ 12% din împrumuturile brute până la sfârşitul lui 2012 (de la 9,6% la mijlocul lui 2011). Asociată cu o reevaluare descendentă de 16% a variaţiei valorii titlurilor în urma condiţiilor pieţei, acesta va reduce rata de adecvare a capitalului pentru sistemul bancar din Rusia la aproximativ 14% la sfârşitul lui 2012, un nivel destul de confortabil dar mai scăzut decât 16,7% înregistrat la mijlocul lui 2011.

Sursa: Agerpres