The Nova Group și Epsilon Estate, cei doi acționari ai companiei Astra Asigurări, anunță că dispun de sumele necesare pentru majorarea capitalului social al companiei astfel încât aceasta să respecte normele impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Companiile controlate de milionarul de top 300 Dan Adamescu, propun însă realizarea operațiunii în două etape. Un prim aport, de 150 de milioane de lei ar fi adus până la 31 decembrie 2015, urmând ca restul de 275 de milioane de lei să intre până pe 30 septembrie 2016. Planul de măsuri vine după ce KMPG, administratorul special al Astra și ASF au declarat încheiată și eșuată a treia fază a majorătii de capital. Astra Asigurări se află în preocedură de redresare financiară cu administrator de aproape un an și jumătate. Compania  avea nevoie, potrivit primelor rapoarte ale KPMG, de aproximativ  490 milioane de lei pentru a reveni în normele de solvabilitate și lichiditate impuse de ASF. O primă majorare a capitalului, cu 65 milioane de lei a fost déjà realizată însă fazele ulterioare nu au mai atras și alte fonduri. Recent, Adunarea Generală a Acționarilor Astra a decis să suspende majorarea capitalului până la ieșirea firmei de sub administrare special. ASF a considerat însă că decizia nu este valabilă și a declarat închisă procedura de majorare, astfel încât Astra riscă să meargă spre faliment.

 

Cu motoarele calate. Ce vrea acţionarul în schimbul banilor

 

“În contextul limitării activității ASTRA conform deciziei ASF nr.999 din data de 26 mai 2015, era predictibilă închiderea fără succes a Etapei III a majorării de capital a ASTRA adresată investitorilor instituționali.”, arată un comunicat al acționarului. Acesta face referire la decizia ASF de a limita dreptul firmei de a vinde RCA la jumătate din nivelul primelor brute subscrise în 2013, anul care precde intrarea în redresare financiară. Vânzarea de RCA constituia principala activitate a companiei.   

 

Acționarul Astra condiționează însă majorarea capitalului de aceleași propuneri  pe care le-a repetat și până acum. Adamescu cere revocarea administrării speciale(cerută și în instanță), preluarea Axa Life Insurance de către Astra(operațiune respinsă de către ASF care face și obiectul unui proces între Astra și arbitrul pieței) și revocarea deciziei privind limitarea vânzărilor de RCA.