Judecătorii fug de cazul Elena Udrea ca dracul de tămâie

Apelul formulat de Elena Udrea în procesul prin care solicită revizuirea sentinței de condamnare la 6 ani de închisoare cu executare primită în dosarul „Gala Bute” nu a fost soluționat nici ieri. Motivul? Unul neobișnuit. Patru judecători au cerut să fie declarați în imposibilitate de a judeca cazul. Cererile lor au fost acceptate. Ulterior, alți doi judecători desemnați să facă parte din Completul de 5 învestit cu soluționarea acestei cauze au formulat, la rândul lor, cereri de abținere. Și acestea au fost, de asemenea, acceptate. Apoi, încă doi magistrați desemnați prin tragere la sorți au formulat cereri similare. Care, ce credeți? De asemenea, au fost aprobate. Ca urmare, procesul a fost amânat și programat pentru o nouă audiere la data de 1 aprilie.

Luni, completul de 5 judecători trebuia să pronunțe decizia definitivă în apel. După ce în luna decembrie a anului trecut instanța supremă a respins ca inadmisibilă cererea de revizuire. Însă, în loc de sentință, completul a decis că opt judecători desemnați prin tragere la sorți pentru a judeca acest dosar nu pot participa la soluționarea speței.

Și judecătoarea care a semnat arestarea a dat bir cu fugiții

Conform minutei instanței, au fost acceptate cererile de abținere formulate de judecătoarele Lavinia Valeria Lefterache, Ioana Bogdan și Lucia Tatiana Rog. Precum și de judecătorul Constantin Epure, depuse în dosarul 134/1/2024 înregistrat pe rolul ÎCCJ – Completul de 5 judecători Penal 1-2024. Acesta avea ca obiect apelul formulat de revizuenta Elena Gabriela Udrea. Împotriva sentinței penale nr. 691 din data de 12 decembrie 2023, pronunțată de ÎCCJ – Secția Penală, în dosarul 2669/1/2023.

Este important de menționat că Lavinia Valeria Lefterache a fost judecătoarea care, la 17 februarie 2015, a dispus arestarea Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”. În plus, judecătoarea Lucia Tatiana Rog a făcut parte din Completul de 5 judecători care a examinat contestația în anulare a Elenei Udrea în același dosar „Gala Bute”. În ceea ce-l privește pe Constantin Epure, acesta a făcut parte din completul de judecată care a condamnat-o, în 2018, pe Elena Udrea în dosarul „Gala Bute”.

Și Voica și Șelea s-au retras

Minuta de ieri nu se oprește însă la acești patru magistrați. ÎCCJ a mai acceptat, de asemenea, cererile de abținere formulate în același dosar de judecătorii Valerica Voica și Mircea Mugurel Șelea.

Cei doi judecători au făcut parte din completul de judecată care, la data de 12 decembrie 2023, a respins ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de Elena Udrea împotriva sentinței de condamnare primită în dosarul „Gala Bute”. Această respingere a fost motivul pentru care s-a făcut apel. Iar completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție trebuia să soluționeze apelul ieri.

De asemenea, ÎCCJ a mai acceptat, tot luni, alte două cereri de abținere formulate în acest dosar. Judecătoarele Rodica Cosma și Maricela Cobzariu au depus cereri de abținere. Rodica Cosma a fost parte a completului care a judecat dosarul privind fraudarea finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. Unde Elena Udrea a fost condamnată, pe fond, la 8 ani de închisoare cu executare. Însă, în apel, faptele s-au dovedit a fi prescrise. În ceea ce o privește pe judecătoarea Maricela Cobzariu, aceasta a avut legătură cu dosarul în care s-a cerut, în 2015, arestarea Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”.

Urmează judecata de Ziua păcălelii

În urma constatării că niciunul dintre cei opt judecători desemnați prin tragere la sorți pentru a judeca apelul Elenei Udrea nu pot intra în acest dosar de revizuire, instanța a amânat sentința. Judecătorii au decis să amâne pronunțarea sentinței definitive pentru data de 1 aprilie 2024, cunoscută drept „Ziua păcălelii”.

Disputa juridică se referă la apelul declarat de Udrea în cauza în care a solicitat revizuirea sentinței de 6 ani de închisoare cu executare, primită în Dosarul „Gala Bute”. Pe 12 decembrie 2023, Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins ca neîntemeiată cererea de revizuire. Și a obligat-o pe Elena Udrea să plătească suma de 300 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Procesul s-a mutat la Completul de 5 judecători.

Prin această cerere de revizuire, Elena Udrea solicită redeschiderea Dosarului „Gala Bute”. Și suspendarea executării mandatului de închisoare. Avocații săi au depus presupuse probe noi. Printre care se numără și un document care a fost considerat secret până în anul precedent.

Acest document conține mai multe declarații date în fața unui notar. Care ar contrazice situația de fapt reținută de instanță la momentul condamnării Elenei Udrea. Concret, documentul arată că rechizitoriul din Dosarul „Gala Bute” s-ar fi bazat pe mărturii obținute prin exercitarea unor presiuni asupra martorilor. Și pe intimidarea unor martori denunțători. Aceștia au fost audiați fără să fi fost asistați de apărători aleși, ci de un avocat din oficiu agreat de DNA.