Dacă Apple vrea să își mențină cota de piață, trebuie să găsească o modalitate prin care să vândă telefoane mai puțin scumpe către acești consumatori.
Spre deosebire de Statele Unite, unde marii distribuitori acordă subvenții la vânzarea de iPhone, în piețe în curs de dezvoltare precum China și India, consumatorii plătesc prețul întreg pentru aceste telefoane. Cel mai adesea, ei nu își pot permite un iPhone.
Acest lucru a ajutat Android să își majoreze cota de piață.
Analiștii cred, în mare parte, că Apple intenționează să fabrice un iPhone ieftin pentru a câștigă ceva cotă în aceste piețe.
Privind înapoi la momentul în care Tim Cook tocmai fusese numit director operațional (COO) al Apple, și nu CEO (director general executiv), el i-a spus analistului Toni Sacconaghi că vrea ca Apple să fie pentru “toată lumea”, nu “doar pentru bogați”. Părea că el are în vedere un iPhone ieftin.
Doi ani mai târziu, nu avem încă un iPhone ieftin. iPhone 4 este mai puțin scump decât iPhone 5, dar nu este îndeajuns de ieftin pentru a face din Apple un jucător în piețle emergente.
Într-o nouă notă, analistul Peter Misek scrie că “există o bună șansă” pentru ca Apple să introducă din iunie 2013 “low-cost iPhone”, atunci cnd va lansa iPhone 5S. Acest telefon este destinat a fi pre-plătit și pentru piețele emergente, în special în Asia, spune Misek.
“Verificările noastre indică faptul că un model low-cost ar putea fi un iPhone 4 retehnologizat, cu un modem ajustat, procesor pentru aplicații, etc. Foxconn are deja un lanț de aprovizionare pentru o capacitate crescută la 200.000-300.000 de unități pe zi”, adaugă analistul.
În primul rând, analiștii preconizează un iPhone pre-plaătit de câțiva ani, dar acesta nu a apărut. "Vom crede când vom vedea", scriu cei de la Business Insider.
În al doilea rând, și asta ar putea explica punctual de mai sus, Misek spune că un iPhone ieftin nu va crește vânzările Apple sau câștigurile pe acțiune (EPS – Earnings per share).
“Vedem un impact financiar modest pentru Apple din partea lansării unui iPhone ieftin, în principal din cauza ratei mari de canibalizare. Credem că cel mai probabil scenariu va fi de creștere a cotei de piață în unități, dar veniturile și câștigurile pe acțiune vor rămâne în mare parte neschimbate.”, a explicat Misek.