Sindicatele din Educaţie critică deschiderea școlilor în funcție de vaccinare: Este abuzivă

În acest context, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au transmis în cadrul unui comunicat că, nici până la ora actuală, „ nu avem reglementată testarea gratuită, la nivelul cabinetelor şcolare”.

„Putem să înţelegem importanţa predării faţă în faţă şi chiar am susţinut-o de fiecare dată. Totuşi, în situaţia actuală, în condiţiile în care 70% dintre elevi şi 34% dintre angajaţi nu sunt vaccinaţi, în condiţiile în care nu avem teste pentru depistarea COVID-19 în unităţile de învăţământ, considerăm că soluţia prezentată de către Ministerul Educaţiei este una greşită. Riscăm ca trendul descendent din ultimele 10 zile să fie anulat de creşterea alarmantă a îmbolnăvirilor.

De asemenea, nici până la ora actuală, nu avem reglementată testarea gratuită, la nivelul cabinetelor şcolare (sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB), a salariaţilor din unităţile de învăţământ (ne referim la întregul personal)”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Noile reglementări provoacă o discriminare major, spun sindicaliştii

Sindicaliştii susţin că noile reglementări provoacă o discriminare majoră între angajaţii din învăţământ şi restul societăţii.

„Unităţile de învăţământ sunt singurele care au obligaţia să prezinte săptămânal numărul de vaccinaţi, în condiţiile în care nicio altă instituţie nu are afişată pe site-ul propriu rata de vaccinare. Asemenea măsură de afişare pe site-ul unităţilor de învăţământ a ratei de vaccinare a salariaţilor este abuzivă, în condiţiile în care se cer salariaţilor date cu caracter medical, fără a exista temeiul legal al solicitării acestor date, un consimţământ informat şi valabil exprimat al salariaţilor şi nici informarea acestora conform regulilor GDPR”, sunt de părerere liderii de sindicat.

Bilanț COVID vineri, 5 noiembrie

Decizia privind deschiderea școlilor în funcție de gradul vaccinării a fost analizată în contextul în care au fost înregistrate 8.268 de cazuri noi de persoane infectate în ultimele 24 de ore cu COVID-19, dintre care 110 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.163 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 50.087 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 04.11.2021 (10:00) – 05.11.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 483 de decese (255 bărbați și 228 femei), din care 20 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.