Analiştii casei de brokeraj X-Trade Brokers consideră că România nu va fi afectată în mod special, comparativ cu alte ţări, de problemele din Grecia şi afirmă că dacă această ameninţare ar fi fost reală agenţiile de evaluare nu ar fi ridicat recent perspectiva ratingului României.

„Situaţia din Grecia a «explodat» public în ultimele sǎptǎmâni, dar deficienţele structurale sunt mai vechi; dacǎ ar fi fost sǎ aibǎ anumite influenţe speciale asupra României, acestea s-ar fi manifestat deja. Dacǎ ameninţǎrile ar fi fost reale, probabil cǎ agenţiile de clasificare financiarǎ nu ar fi ridicat recent perspectiva ratingului României. În plus, problema reducerii expunerii bǎncilor elene pe piaţa româneascǎ a putut fi luatǎ în calcul de ceva timp de Banca Naţionalǎ a României şi mǎ îndoiesc cǎ guvernatorul BNR nu are «un plan B». În plus, sǎ nu uitǎm recenta emisiune de obligaţiuni în euro, consideratǎ de investitori drept foarte atractivǎ”, a declarat într-un raport Victor Safta, directorul sucursalei din România a casei de brokeraj X-Trade Brokers.

Standard & Poor’s a revizuit, marţi, de la negativă la stabilă, perspectiva ratingurilor pe termen lung ale României, în valută şi monedă locală, ca urmare a programului susţinut de reformă bugetară şi a probabilităţii ca Guvernul să continue respectarea acordului cu FMI.

Safta consideră că impactul unei posibile reduceri a creditelor acordate în România de băncile elene ar putea fi atenuat prin pregătirea unor alternative de acoperire a unui eventual deficit.

În România, două dintre primele zece mari bănci sunt din Grecia (Alpha Bank şi EFG Bank prin Bancpost) şi reprezintă aproximativ 15% din activele bancare totală din ţară.

Dacă ieşim mai târziu din criză, nu e din cauza Greciei

Grecia se confruntǎ cu un deficit bugetar de 13% la sfârşitul anului trecut, şomaj de peste 10%, dar şi cu turbulenţe sociale. Analiştii firmei de brokeraj arată că situaţia din Grecia afecteazǎ întreaga Europǎ, în special zona euro, având o contribuţie importantǎ la deprecierea monedei europene din ultima perioadǎ. Euro s-a depreciat puternic în acest an faţǎ de majoritatea monedelor lumii, oscilând în prezent în jurul valorii de 1,37 euro pentru 1 dolar, de la 1,46 – 1,48 euro/dolar la finele anului trecut.

„În condiţiile cunoscute în prezent, sunt slabe şansele ca situaţia Greciei sǎ afecteze dramatic România în mod special, comparativ cu alte ţǎri. Criza din Grecia a influenţat deja în sens negativ întreaga Uniune Europeanǎ, atât din prisma contribuţiei sale la devalorizarea monedei euro, cât şi din cauzǎ cǎ a arǎtat pǎrţile negative ale unei structuri economice eterogene. Dacǎ România va ieşi din crizǎ mai târziu decât alte state din regiune, acest fapt nu va putea fi imputat altora, ci va avea la bazǎ propriile greşeli”, a adăugat Safta.

Criza acutǎ a economiei elene a dat naştere unor numeroase discuţii şi dispute internaţionale privind ajutorul pe care Uniunea Europeanǎ ar trebui sau nu sǎ îl acorde Greciei.

Economia româneascǎ are o serie de probleme proprii

Analiştii X-Trade Brokers mai afirmă că rezultatele economiei României din ultimele luni sunt în cea mai mare parte negative, singurul semnal pozitiv important fiind creşterea producţiei industriale în luna ianuarie cu 6,8% faţǎ de aceeaşi perioadǎ a anului trecut.

„Economia româneascǎ are o serie de probleme proprii, de la deficit bugetar la şomaj şi carenţe structurale, iar atenţia trebuie sǎ rǎmânǎ îndreptatǎ asupra acestora. Situaţia din Grecia nu afecteazǎ major nici mǎcar desfacerea producţiei româneşti, întrucât Grecia nu se aflǎ printre principalele pieţe de export ale României. Efectele crizei din Grecia se resimt la nivelul întregii Uniuni Europene, iar România va fi afectatǎ mai mult decât alte state doar dacǎ va permite acest lucru şi nu va avea pregǎtite sau nu va lua mǎsuri în consecinţǎ”, a mai spus Safta.

X- Trade Brokers DM este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002, care s-a extins în alte şase ţări europene: Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania şi România, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil. La nivel european, X- Trade Brokers are peste 15.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 20 miliarde euro, potrivit informaţiilor companiei. Trade Brokers s-a lansat oficial în România în februarie 2009.

SURSA: Mediafax