Purchasing Manager Index PMI este o măsură care arată dacă economiile și sectoare se extind sau se contractă. Tot ceea ce depăşeşte 50 semnalează o creştere, în timp ce o scădere sub 50 semnifică o contracţie.

Indicele PMI al Europei este de 54,3, față de o prognoză de 54,1. Această creştere se datorează Germaniei care a depăşit estimările analiştilor – o revizuire în sus al unui punct întreg – 54-55.

Am avut deja un feedback pozitiv pentru luna August, dar Germania face chiar mai bine decât de gândeam.

Franța, între timp, o duce mult mai rău. Indicele PMI al Franței a fost de 51,3, dar astăzi a fost revizuit în jos până la 50,2 – o stagnare periculoasă şi aproape de alunecarea în declin.

Am avut deja cifrele îngrozitoare privind sectorul de producţie din Franța la începutul acestei săptămâni, cu industria franceză în scădere mai repede decât se aștepta. Situaţia sectorul serviciilor este la fel de delicată decât de aşteptat – indicele PMI a fost doar 50,6, față de o previziune de 51,8.

Situaţia nu arată bine pentru Franța.

Asta înseamnă în mod eficient că ne uitam la o Europă cu două niveluri, în care doi dintre cei mai mari jucători sunt în mișcare însă în direcţii complet diferite.

Acest dezechilibru ar putea cauza probleme grave sub linie, oferind în mod particular Germaniei o putere foarte mare.

Iată defalcarea cifrelor PMI primite joi de la Markit:

    Europa: compozit – 54,3, prognoza 54,1; Servicii – 54,4, prognoză – 54,3;

    Spania: Servicii – 59,6, potrivit prognozelor;

    Italia: Servicii – 54,6, peste prognoza de 53;

    Franța: compozit – 50.2, servicii – 50,6, prognoza – 51,8 prezis;

    Germania: compozit – 55, servicii –  54,9, prognoză – 53,6.