Marţi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a refuzat să ia în considerare eventualitatea unui eşec al discuţiilor din cadrul blocului comunitar. 

"Nu avem un plan B, avem un plan A. Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană şi va rămâne un membru constructiv şi activ al Uniunii Europene", a insistat Juncker, care s-a întâlnit marţi, la Bruxelles, cu premierul britanic David Cameron. 

"Dacă aş spune că avem un plan B, s-ar crea impresia că ar exista un fel de dorinţă din partea Comisiei Europene de a lua în considerare la modul serios posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. Prin urmare, nu intru în detalii privind un plan B", a explicat şeful executivului european, care joacă un rol de facilitare a negocierilor. 

Cameron a promis să organizeze un referendum privind menţinerea sau nu a ţării sale în UE. El speră să obţină un compromis la summitul european de joi şi vineri de la Bruxelles, ceea ce i-ar permite să organizeze această consultare încă din luna iunie. 

Şeful guvernului britanic s-a întâlnit de asemenea că preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. 

Executivul de la Londra a indicat într-un comunicat că încă rămân 'detalii de pus la punct' după discuţiile dintre Cameron şi oficialii europeni. 

Aflat sub presiunea euroscepticilor, Cameron a decis să îşi scurteze programul în Parlamentul European, anulându-şi o întâlnire comună cu toţi liderii grupurilor politice. 

Unii europarlamentari susţin că liderul conservator merge prea departe cu cerinţele sale de reforme, însă alţii, ca eurofobul britanic Nigel Farage, afirmă că este vorba de o 'mascaradă'. 

Cameron "obţine foarte puţin. El nu vrea ca poporul britanic să înţeleagă faptul că aşa-numitul acord poate fi blocat printr-un veto din partea acestui Parlament", a declarat Farage, liderul partidului anti-imigraţie UKIP. 

"Resping această retorică. Parlamentul European nu îşi poate impune vetoul", a răspuns Martin Schulz. "Uniunea Europeană nu a fost niciodată într-o situaţie atât de dramatică", a spus el, atrăgând atenţia asupra impactului ieşirii Marii Britanii din UE, deja afectată de criza imigranţilor. 

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezentat la 2 februarie un pre-acord pentru a răspunde revendicărilor Londrei şi pentru a evita un Brexit, însă punctele de dezacord sunt numeroase: de la imigraţie şi guvernanţă economică la suveranitate politică. 

În afară de Schulz, Cameron s-a mai văzut la Bruxelles cu trei eurodeputaţi implicaţi în negocierile de ultimă oră şi cu liderii a două principale grupuri din PE: Manfred Weber (Partidul Popular European) şi Gianni Pittella (socialişti). 

Începând de vineri, Tusk a întreprins un turneu în mai multe capitale europene în încercarea de a apropia poziţiile, în special în Europa Centrală şi de Est, unde chestiunea restricţiilor la ajutoare sociale impuse europenilor care merg să lucreze în Marea Britanie nu este bine primită. 

Premierul ceh Bohuslav Sobotka a ridicat întrebări în legătură cu 'parametrii exacţi' ai acestor restricţii. 

Cameron s-a văzut luni cu preşedintele francez Francois Hollande, care refuză să ofere prea multe concesii Londrei privind zona euro. 

"Există în continuare probleme nerezolvate", a constatat marţi Tusk la Praga, înainte de a porni spre Berlin pentru un dineu cu cancelarul german Angela Merkel, care urmează să prezinte miercuri în Bundestag poziţia guvernului său. 

"Nu există nicio îndoială că mai avem lucruri de făcut pentru a ajunge la un acord joi sau vineri", a recunoscut Tusk. Sursa: Agerpres