Din ce in ce mai ingrijorate de evolutia crizei economice, noile intrate in Uniunea Europeana vor participa la un summit ce se va desfasura la Bruxelles pe data de 1 martie.

Ideea unui astfel de summit care sa reuneasca doar tarile estice ale Europei îi revine lui Donald Tusk, premierul polonez. Astfel, noua tari vor participa la aceasta reuniune: Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia, Estonia si Romania.

Summitul va avea ca obiectiv principal al discutiilor, adoptarea unei pozitii comune in fata masurilor protectioniste luate de unele state din Europa de Vest. Noile tari membre ale Uniunii Europene nu sunt atrase de ideea unei gestionari protectioniste a crizei asa cum o inteleg mai vechii membri ai UE.

„Vrem sa trimitem un mesaj clar in favoarea sustinerii pozitiei Uniunii Europene privind apararea ideii de piata comuna si ca noi suntem impotriva priotectionismului”, a declarat ministrul polonez al Afacerilor Europene.

Franta a starnit indignarea Cehiei privind masurile protectioniste adoptate, iar Italia si Spania sunt suspectate de catre Comisia Europeana ca ar dori sa adopte masuri similare.

In egala masura, grevele din Marea Britanie impotriva salariatilor straini au starnit reactii din partea tarilor Est-Europene.

Banca Mondiala a facut vineri un apel catre Europa de Vest sa „protejeze” Europa de Est, iar Comisia Europeana a declarat ca trebuie evitata o fragmentare a Europei sub efectul crizei.

Sursa: L’Expansion