Ministerul Finanțelor publice a continuat joi sarabanda împrumuturilor, atrăgând de la băncile comerciale aproape 2,2 miliarde de lei, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat.

Vineri ministrul de resort, Florin Cîțu, are programată atragerea a încă aproximativ 200 de milioane de lei, suplimentar față de împrumutul de joi.

”Vă simțiți mai bine?”

Acțiunile Finanțelor vin în contextul în care există deja numeroase semnale trase de specialiștii în economie cu privire la explozia datorie publice în mandatul lui Florin Cîțu, cu atât mai mult cu cât unele voci spun că acest proces este complet nejustificat.

”Și uite așa am ajuns la 80 miliarde lei împrumuturi.
Vă simțiți mai bine?
Aveți vreun sentiment de plus de bunăstare?
La banii ăștia ar fi trebuit să fie la cheie 8 spitale regionale și peste 2.000 de km de autostradă.
„azi o vedem și nu e”!”, a scris vineri de dimineață pe Facebook cunoscutul economist Adrian Câciu.

În context, trebuie spus că însuși Florin Cîțu, actualul ministru de Finanțe, a fost cel care a avut numeroase ieșiri publice foarte virulente împotriva predecesorului său, Eugen Teodorovici, pe care l-a acuzat constant de creșterea nejustificată a gradului de îndatorare a României.

Împrumut masiv în ianuarie

Doar că ministrul de Finanțe liberal a făcut același lucru, încă de la preluarea mandatului, dar într-un ritm chiar mai rapid decât Teodorovici.

Cîțu a început să se împrumute masiv chiar de la finele anului trecut și a continuat acest lucru și în debutul lui 2020, atunci când încă nu se punea problema unei crize economice majore, cauzată de pandemia COVID-19.

În primele șase luni de mandat, Florin Cîțu a împrumutat nu mai puțin de 54 de miliarde de lei.

Datoria externă totală a României crescut cu 3,9 miliarde euro în ianuarie, până la 109,9 miliarde euro, în contextul în care Ministerul Finanţelor a împrumutat în prima lună a anului 3 miliarde euro de pe pieţele externe, pentru a acoperi necesarul de finanţare al bugetului.

Iar datoria publică a crescut numai în ianuarie cu 9,3%, în comparație cu finalul lui 2019.