Președintele Societății Române de Microbiologie, doctorul Alexandru Rafila, a vorbit despre planturile factorilor de decizie din România cu privire la vaccinarea populației împotriva noului coronavirus.

Rafila nu exclude posibilitatea ca vaccinul anti-COVID-19 să fie administrat sezonier, fiind similar cu cel gripal.

”Competiție între țări pentru vaccin”

”Eu sunt convins că marea majoritate a cetățenilor va dori să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Dar există întotdeauna o prioritizare pe care trebuie să o facem: să protejăm categoriile de risc și să avem o acoperire vaccinală, în jur de 70%, care să oprească transmiterea bolii, fiind un vaccin similar cu cel gripal.

Probabil, va fi administrat sezonier, nu este exclusă această posibilitate. Nu este un vaccin care să fie administrat obligatoriu, dar este un vaccin pentru care va fi o competiție între țări.

Toată lumea va încerca să se vaccineze împotriva infecției cu noul coronavirus. Și sunt curios cu privire la cei care au această atitudine, cu privire la inutilitatea vaccinării, dacă și-o vor schimba în astfel de momente”, a mai declarat Alexandru Rafila miercuri seară, în direct la Digi 24 Tv.

Masca de protecție rămâne

Rafila, care este reprezentantul României la Organiazația Mondială a Sănătății – OMS, insistă în continuare pentru purtarea măștilor de protecție în spațiile închise.

El a precizat care ar fi condițiile ce trebuie îndeplinite pentru ca factorii de decizie din România să recomande, în sfârșit, eliminarea obligativității de a purta masca de protecție, chiar și acolo unde nu există aerisire naturală.

”Cred că vor mai rămâne, este o idee bună pentru spațiile care nu permit aerisirea naturală. Până când vom ajunge cel puțin în România, la câteva cazuri sau zeci de cazuri cel mult, în fiecare zi.

Până atunci, trebuie să folosim masca, pentru că există această transmitere comunitară. Când vom ști că această transmitere comunitară a încetat, atunci poate fi luată în calcul purtarea măștii, ca o recomandare pe care putem să o eliminăm din viața cotidiană”, a declarat Alexandru Rafila.