"Până în prezent, în lunile ianuarie şi februarie, 98% dintre fermieri au primit plăţile pe suprafaţă aferente campaniei 2014 (SAPS) şi peste 80% dintre cei care trebuiau să primească plata complementară de la stat, respectiv Ajutoarele Naţionale Tranzitorii (ANT). În câteva zile finalizăm plata SAPS pentru toţi fermierii, iar pe ANT ajungem la 90%. Aici avem acea problemă legată de trimestrializare şi de aceea vom plăti diferenţa la începutul lunii aprilie. Este o suma foarte mică şi un număr mic de fermieri. În total, s-au plătit în ianuarie şi februarie peste 814 milioane de euro, din care aproape 700 de milioane de euro din fonduri europene, iar diferenţa de la buget", a spus Constantin.

Plăţile efectuate pe SAPS de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au mers către un milion de fermieri având ca sursă de finanţare Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA), iar concomitent cu acestea au fost acordate şi plăţile aferente Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (fostele PNDC) în sector vegetal pentru care s-au depus cereri în cursul campaniei 2014.

Avansul de 50% din SAPS a fost plătit în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2014, respectiv 641 milioane euro.

Plafonul financiar alocat României din FEGA pentru Schema de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) în campania 2014 este în valoare de 1,367 miliarde euro. Cuantumul SAPS acordat fermierilor în această perioada se ridică la 70,38 euro/hectar, suplimentar faţă de plata acordată în avans, de 69 euro/ha.

În campania 2014 au fost depuse 1.027.869 cereri pentru plata unică pe suprafaţă, iar din aceste cereri, 806.000 au solicitat ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul vegetal (ANT). Plafonul alocat pentru schema de ajutoare naţionale tranzitorii aferente anului 2014 în sectorul vegetal este în valoare 140,5 milioane de euro şi reprezintă contribuţie publică de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2015.

SURSA: Agerpres