Este vorba de aşa-numitul „Green Deal”, considerat de experţi o provocare financiară uriaşă pentru Europa, iar instrumentele sunt destinate implementării politicii de mediu, care va face din UE o zonă neutră din punctul de vedere al gazelor cu efect de seră și va reduce emisiile de dioxid de carbon la zero în 2050, protejând totodată țările membre dependente de cărbune.

Comisia Europeană estimează că reducerea emisiilor până în 2030 ar necesita 260 de miliarde de euro (222 miliarde de lire sterline) de investiții pe an în sectoarele energiei, al transporturilor și al construcțiilor. „Avem nevoie de numerar pentru a evita un accident climatic”, a declarat marți comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, pentru Reuters.

„Oamenii sunt cei în jurul cărora s-a construit Pactul ecologic european, viziunea noastră pentru o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Ne aşteaptă o transformare fără precedent, care va funcţiona dacă va fi echitabilă şi fiabilă pentru noi toţi.

Vom sprijini oamenii şi regiunile care vor trebui să depună eforturi mai mari pentru realizarea acestei schimbări, pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă. Pactul ecologic implică nevoi ridicate de investiţii, pe care le vom preschimba în oportunităţi de investiţii.

Planul pe care îl prezentăm astăzi, de a mobiliza cel puţin o mie de miliarde de euro, va arăta drumul şi va debloca un val de investiţii verzi”, a afirmat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Vicepreşedintele executiv al CE pentru Pactul ecologic european, Frans Timmermans, a spus că ”tranziţia necesară către neutralitate din punct de vedere climatic va spori bunăstarea oamenilor şi competitivitatea Europei, iar pentru ca aceasta să se realizeze, este nevoie de mai multe eforturi din partea cetăţenilor, a sectoarelor şi a regiunilor care se bazează într-o măsură mai mare decât alţii pe combustibili fosili.

Mecanismul pentru o tranziţie justă va contribui la sprijinirea celor mai afectaţi prin sporirea atractivităţii investiţiilor şi propunerea unui pachet de sprijin financiar şi practic în valoare de cel puţin 100 de miliarde de euro.”

Cele două documente publicate de Comisia Europeană se numesc European Green Deal Investment Plan și Just Transition Mechanism și configurează direcțiile în care Comisia Europeană își va proiecta investițiile în următoarele decenii pentru protejarea mediului.

Planul de investiţii pentru Pactul ecologic european 

Prin acest proiect, prezentat oficial luna trecută, se doreşte mobilizarea de fonduri ale UE şi crearea unui cadru favorabil care să faciliteze şi să stimuleze investiţiile publice şi private necesare pentru tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic, verde, competitivă şi incluzivă. Venind în completarea altor iniţiative anunţate în cadrul Pactului ecologic, planul se bazează pe trei dimensiuni – finanţare, facilitare şi sprijin practic.

În privinţa finanţării, în următorul deceniu se speră acumularea unui cuantum de minimum o mie de miliarde de euro reprezentând investiţii durabile. Cea mai mare proporţie de până acum de cheltuieli din bugetul UE pentru acţiuni climatice şi de mediu va face posibilă atragerea de fonduri private, un rol-cheie urmând a fi jucat de Banca Europeană de Investiţii. Tototdată, Comisia Europeană va sprijini autorităţile publice şi private pentru astfel de proiecte sustenabile.