Într-o lume în care reţelele de socializare promovează tot mai mult o imagine falsă a idealului feminin, tot mai multe fete şi femei suferă de tulburări de alimentaţie, care afectează în egală măsură fizicul şi psihicul.

Jumătate dintre fetele de 11-13 ani se consideră grase

5% din populație suferă de o tulburare de alimentație, bulimie, mâncat compulsiv, anorexie, iar grav este că problemele încep de la 12 ani.

95% dintre cei care au o boală de alimentație au între 12 și 25 de ani. Anorexia e a treia cea mai comună boală cronică printre adolescenți.

Psihologul Bianca Pescaru atrage atenţia că vorbim despre persoane cu probleme emoţionale şi psihologice.

“Cei care ajung să aibă aceste tulburări de alimentație au probleme emoționale și psihologice, au tot felul de gânduri disfuncționale, de convingeri limitative, se confruntă cu un distres psihoemoțional puternic cauzat de diverse posibile cauze”, spune aceasta.

La ce probleme pot duce tulburările de alimentaţie?

Nutriționistul Cristian Mărgărit afirmă că tulburările de alimentaţie pot duce foarte uşor la alte probleme de sănătate, dar şi de comportament, notează Alephnews.ro.

“Este o problemă de sănătate foarte serioasă și se referă în mod evident la modificări ale frecvenței, cantității ale obiceiurilor alimentare în general față de un normal.

Tulburarea de alimentație se concretizează prin faptul că duce la alte probleme de sănătate sau probleme psihice, probleme de personalitate, probleme de comportament”, spune Cristian Mărgărit.

“Nu voiam să văd mâncare, alteori mâncam compulsiv din cauza nervilor sau a stresului”

Iată şi mărturia tulburătoare a Ioanei Sărescu, o studentă care are curajul să spună prin ce a trecut:

“Eu m-am confruntat cu un astfel de episod în urmă cu un an de zile și pentru mine tulburările de alimentație erau foarte multe interioare.

Îmi creau anxietate, depresie, aveam o stimă de sine scăzută. Nu aveam poftă de mâncare, nu voiam să văd mâncare, alteori mâncam compulsiv din cauza nervilor sau a stresului.”

Sursa foto: Dreamstime