Psihoterapeutul Nadia Gorduza a vorbit la Antena 3 despre boala de care suferă foarte mulți români. Este vorba despre ortorexie, o tulburare alimnetară prezentă la persoanele care sunt obsedate de mâncarea sănătoasă.

Potrivit psihoterapeutului, boala debutează destul de repede, iar unele persoane nici nu își dau seama când aceast lucru le afectează direct viața. Oamenii ajung să fie extrem de stresați în prezență persoanelor care nu-i acceptă așa cum sunt ei și ajung să se izoleze social.

De asemenea, obsesia crește în momentul în care aceștia acaparează din ce în ce mai multe informații, ajungând astfel să își limiteze varietatea de alimente și, în timp, mulți dintre ei ajung la malnutriție.

Cum se poate trata ortorexia

Deși în primă fază, ortorexia pare asemănătoare cu anorexia, este o diferență destul de mare între cele două tulburări. Anorexicii sunt preocupați constant de cum arată și își doresc să fie din ce în ce mai slabi, făcând eforturi uriașe pentru a-și duce planul la bun sfârșit.

Cei care suferă de ortorexie pe de altă parte sunt obsedați doar de ce mănâncă și de calitatea mâncărurilor pe care le consumă. Pentru ei nu contează kilogramele, ci alimentația în sine.

Pe lângă faptul că este o boală destul de greu de depistat, iar multe persoane nici nu știu că o au, aceasta poate da naștere și altor tulburări destul de grave precum depresia, anxietatea, malnutriția, atacurile de panică și în cel mai rău caz, chiar tulburări cardiace, mai spune psihoterapeutul.

De asemenea, ortorexia este extrem de greu de tratat, iar singura persoană care poate da un diagnostic este psihologul sau psihiatrul. Există și o parte pozitivă. La fel ca și în cazul altor tulburări obsesiv- compulsive, și ortorexia poate fi gestionată și nu neapărat vindecată, deci există șanse ca persoanele care suferă de această afecțiune să treacă cu bine peste acest lucru.