Degenerescența maculară este o afecțiune care necesită atenție specială, mai ales în rândul persoanelor în vârstă. Medicul Adriana Furtună a dar detalii despre această boală oculară, subliniind simptomele pe care ar trebui să le avem în vedere și importanța controlului oftalmologic periodic.

Simptomele și riscurile degenerescenței maculare

Afecțiunea se manifestă prin scăderea acuității vizuale, în special în zona centrală a câmpului vizual, a precizat medicul.

„Degenerescența maculară este o afecțiune cronică, degenerativă care afectează persoanele în vârstă, de obicei, după 50 de ani și care se manifestă prin scăderea acuității vizuale, în special în zona centrală.

În ceea ce privește simptomele, pacienții văd linii drepte, ca fiind strâmbe, ondulate sau întrerupte. Pot vedea imagini mai mici sau mai mari, însă acest lucru se întâmplă pe partea centrală. Este ca o pată în centrul vederii.

Pe partea laterală, se vede bine, însă în centru fie se micșorează, fie se mărește imaginea. Mulți pacienți stau cu aceste simptome destul de mult timp.

Boala afectează ambii ochi, însă nu în același timp. De aceea, ideal ar fi ca după 50 de ani, măcar la fiecare două săptămâni să acoperim pe rând câte un ochi și să ne asigurăm că vedem bine”, a spus medicul oftalmolog Adriana Furtună la Antena 3 CNN.

Controale regulate pentru a detecta degenerescența maculară la cei de peste 50 de ani

Deși cauzele exacte ale degenerescenței maculare nu sunt încă pe deplin înțelese, vârsta este considerată un factor principal. Cu toate acestea, alți factori pot contribui, inclusiv stilul de viață.

„Din păcate, nu se cunosc cauzele exacte ale bolii, însă în definiție vârsta este o cauză. Clar este o afecțiune legată de vârstă, dar se pare că mai sunt implicați și alți factori care țin de stilul de viață. Vorbim aici despre fumat, dar în general un stil de viață nesănătos.

Nu este o boală care se vindecă, dar dacă o descoperim la timp, putem prelungi anii în care avem o vedere bună”, mai spune medicul.

Degenerescența maculară poate fi diagnosticată doar de către medicul oftalmolog. Există tratamente eficiente care îmbunătățesc calitatea vederii celor care suferă de această afecțiune. Tratamentul este particularizat pentru fiecare pacient în parte de către medicul oftalmolog.

Pentru a detecta degenerescența maculară la timp, medicul oftalmolog a subliniat necesitatea unor controale oftalmologice regulate pentru persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.

„Persoanele cu vârsta peste 50 de ani trebuie să efectueze un control oftalmologic măcar o dată pe an. Ideal ar fi o dată pe an, pentru că sunt foarte multe afecțiuni oftalmologice, nu doar degenerescența maculară, care, din păcate, nu dau simptome”, a îndemnat medicul Adriana Furtună.