Unele cercetări au stabilit o legătură între aceste senzații și întreruperea anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele

Deși cauza exactă a ”exploziilor cerebrale” nu este foarte clară, unele cercetări au stabilit o legătură între aceste senzații și întreruperea anumitor medicamente, în special antidepresive.

Persoanele care suferă de această boală aud zgomote puternice, intermitente și explozii care par să provină din interiorul capului lor, scrie Healthdigest.

Sindromul capului care explodează, efect secundar al opririi utilizării antidepresivelor?

Un studiu din 2018, publicat în The Primary Care Companion for CNS Disorders, a documentat aproape 600 de postări online făcute pe un site de sănătate mintală, de-a lungul a doi ani, postări scrise de diverse persoane care aveau simptome ale capului care explodează.

După împărțirea postărilor în 648 de declarații diferite care fac referire la utilizarea antidepresivelor în asociere cu aceste simptome, 378 de declarații au fost atribuite întreruperii medicamentației.

Rezultatele studiului au arătat că venlafaxina (Effexor XR) și paroxetina (Paxil, Pexeva, Paxil CR) au fost raportate cel mai adesea în asociere cu simptomele de explozie cerebrală, după întreruperea utilizării lor. Cercetătorii au teoretizat că simptomele respective au fost, cel mai probabil, simptome de sevraj legate de încetarea utilizării antidepresivelor.

Cu toate acestea, reducerea progresivă a dozei, în timp, a oferit o ușurare parțială. În plus, studiul a găsit o relație între exploziiile cerebrale și mișcarea ochilor dintr-o parte în alta. Pentru cei mai mulți, simptomele au fost de scurtă durată, în timp ce pentru un număr mic de indivizi simptomele au împiedicat calitatea vieții.

Afecțiunea este asociată în principal cu halucinații auditive

Brian Sharpless, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Washington, a declarat pentru BBC că senzațiile de scurtcircuit prin creier, cauzate de o creștere bruscă a activității creierului, pot fi un simptom al unei afecțiuni mai puțin cunoscute, așa numitul sindromul al capului care explodează.

Afecțiunea este asociată în principal cu halucinații auditive, în care o persoană aude un sunet puternic în timp ce corpul trece de la starea de veghe la somn.

Sunetul este adesea descris ca similar cu al unei explozii sau al unei împușcături. Cu toate acestea, Sharpless explică că, la unii oameni, aceste sunete pot fi precedate de senzația puternică a unui curent electric care circulă de la partea inferioară a trunchiului spre cap.

Dar, subliniază el, este nevoie de mai multe cercetări științifice asupra afecțiunii. Persoanele care se confruntă cu probleme cerebrale sunt sfătuite să discute cu medicul.

Dacă luați antidepresive și intenționați să întrerupeți tratamentul, cereți sfatul medicului, deoarece acest lucru vă poate reduce șansele de a experimenta simptome ale capului care explodează, recomandă Brian Sharpless.