În acelaşi timp, guvernul a decis să consolideze mijloacele poliţiştilor şi vameşilor pentru supravegherea acestei frontiere, au precizat într-o conferinţă de presă la Stockholm ministrul de interne, Anders Ygeman, şi ministrul pentru infrastructură, Anna Johansson. 

"Avem nevoie de control la graniţele Suediei pentru a putea menţine securitatea", a precizat guvernul într-un comunicat. 

"Trebuie să compensăm eliminarea verificărilor de identitate printr-o consolidare permanentă a altor tipuri de controale la frontieră", a subliniat executivul suedez. 

Printre măsurile care vor fi luate pentru întărirea acestor controale se numără instalarea de camere de supraveghere şi verificarea cu raze X a vehiculelor care traversează frontiera, a explicat guvernul. 

Controalele de identitate asupra persoanelor din autocarele, trenurile şi feriboturilor care vin din Danemarca au fost prelungite ultima dată cu trei luni în februarie şi vor expira în această săptămână, urmând să nu mai fie extinse, relatează şi site-ul thelocal.se. 

Navetiştii din regiunea aglomerată Öresund, unde multe persoane călătoresc pentru muncă între Malmö şi Copenhaga, s-au plâns de faptul că aceste controale de identitate le afectau programul. 

Peste 160.000 de persoane au cerut azil în Suedia în 2015, punând o presiune foarte mare asupra capacităţilor ţării de a asigura hrană şi cazare pentru nou-veniţi, cei mai mulţi din Siria. 

După introducerea controalelor de identitate, numărul solicitanţilor de azil a scăzut semnificativ, cu circa 80%, de la 10.000 pe săptămână la mai puţin de 500 pe săptămână în prezent.

AGERPRES