Ajutor social, 2024

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va acorda o subvenție în valoare de 132,7 milioane de lei pentru un număr de 542 de centre de servicii sociale gestionate de asociații, fundații și culte care oferă asistență pentru 15.871 de persoane. Aceste fonduri provin din bugetul de stat, prin alocările destinate MMSS, pentru perioada februarie-decembrie 2024.

Comparativ cu anul 2023, numărul beneficiarilor sprijiniți a crescut cu peste 3.000. În 2023, au fost subvenționate 461 de centre aparținând unor asociații, fundații și culte, iar în 2024, numărul acestora a ajuns la 542. Subvențiile sunt destinate exclusiv serviciilor de asistență socială oferite persoanelor care au dreptul la aceste servicii. Începând cu anul 2023, subvenția lunară medie acordată de la bugetul de stat pentru fiecare persoană asistată este de 1.000 de lei pentru serviciile sociale cu cazare și de 600 de lei pentru serviciile sociale fără cazare, inclusiv pentru adăposturile de noapte.

Centrele au fost selectate în cadrul procesului anual de selecție organizat de MMSS, care are loc neîntrerupt din anul 1998, în conformitate cu Legea nr.34/1998 privind acordarea de subvenții asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică care înființează și administrează unități de asistență socială, cu modificările ulterioare.

„Este un sprijin important pe care îl dăm sistemului de servicii sociale. Dar implicarea este crucială. Primul contact este crucial. Avem, de asemenea, controlul maiei de securitate, în general, toleranța zero față de abaterile care ar putea afecta beneficiarii. Am inițiat o nouă lege a asistenței sociale care va intra în vigoare în viitorul apropiat și care va îmbunătăți semnificativ drepturile și protecția beneficiarilor.

Am întărit o nouă legislație care va intra în vigoare în viitorul apropiat pentru a îmbunătăți serviciile sociale și pentru a face față abuzurilor în sistemul de protecție infantilă”, a zis Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Lista centrelor de servicii sociale subvenționate se află AICI.

Venitul minim de incluziune, 2024

Începând din februarie 2024, venitul minim de incluziune va înlocui ajutorul social. Pentru a beneficia de acest venit minim, este crucial ca solicitantul să demonstreze activitate în căutarea unui loc de muncă și, în special, să își trimită copiii la școală.

Venitul minim de incluziune constă într-un beneficiu lunar de asistență socială, alcătuit din una sau ambele categorii de ajutoare financiare:

  • ajutorul de incluziune;
  • ajutorul pentru familiile cu copii (pentru familiile cu copii înscriși la școală);

Persoanele și familiile eligibile pentru venitul minim de incluziune sunt cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, care respectă condițiile stabilite de Legea 196/2016.

În plus față de grupurile menționate mai sus, vor beneficia de venit minim de incluziune și familiile sau persoanele singure fără cetățenie română în următoarele situații:

  • cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European, ai Confederației Elvețiene sau străini, care au domiciliul sau reședința în România, conform legislației române;
  • cetățeni străini sau apatrizi care beneficiază de o formă de protecție în conformitate cu legea;
  • apatrizi care au domiciliul sau reședința în România;

Conform prevederilor legale, sunt eligibile pentru venitul minim familiile și persoanele singure care nu dispun de venituri suficiente pentru a acoperi nivelul minim de trai, cu condiția ca veniturile nete lunare ajustate să nu depășească suma de 700 de lei.