Ministerul Muncii dă asigurări că vor crește pensiile în 2024

Bugetul alocat pentru anul 2024 include fonduri destinate majorării pensiilor. Aceste sume sunt stipulate în proiectele de lege referitoare la bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul menționat.

Astfel, suma totală alocată este de 135 de miliarde de lei, din care 115 miliarde de lei provin din contribuțiile de asigurări sociale (CAS). Restul de 25 de miliarde de lei reprezintă subvenția provenită de la bugetul de stat.

Este important de menționat că Expunerea de motive a Legii nr. 360/2023, care reglementează sistemul public de pensii, anticipează un impact bugetar de 135 de miliarde de lei pentru anul 2024.

În conformitate cu aceste prevederi, la 1 ianuarie 2024, punctul de pensii va fi indexat cu 13,8%, iar la 1 septembrie 2024, pensionarii din România vor beneficia de recalcularea pensiilor conform prevederilor Legii 360/2023.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) asigură pensionarii din România că fondurile destinate plății drepturilor lor sunt incluse în bugetul pentru anul 2024.

Cum vor fi acumulate punctele de pensie în 2024?

De altfel, MMSS a anunțat că noua lege a pensiilor, fundamentată pe principiul contributivității, permite determinarea punctelor de pensie în funcție de venitul contributiv al fiecărui individ. Astfel, este posibil să efectuăm un calcul simplu al punctelor de pensie acumulate după fiecare lună de activitate.

Conform prevederilor Legii nr. 360/2023, articolul 85, alineatul (7), punctajul lunar se determină prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat – care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale – la câștigul salarial mediu brut utilizat la elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat din acel an.

Pentru calculul bugetului asigurărilor sociale de stat, s-a avut în vedere un venit mediu brut de 6.789 de lei. Ca exemplu concret, Ministerul Muncii furnizează un model de astfel de calcul.

„Exemplu: Ai un câștig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net)? Îl împarți la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărțit la 6.789 de lei), rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă. Se utilizează cinci zecimale.

În continuare, punctele lunare vor fi adunate, rezultatul va fi împărțit la 12 luni. Rezultatul va fi punctajul anual. Punctajele anuale acumulate se adună, iar suma se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) care e de 81 de lei din 2024”, a informat sursa citată anterior.