Ce se întâmplă cu pensiile românilor după recalculare?

Ce se întâmplă cu pensiile după recalculare? Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a prezentat detalii despre impactul noii Legi a Pensiilor.

Șefa de la muncă spune că aceasta va aduce beneficii semnificative pentru peste 3 milioane de pensionari începând cu luna septembrie.

Este important de menționat că niciun pensionar nu va înregistra o scădere a veniturilor, chiar dacă recalcularea nu duce la o creștere a pensiei. Ministrul spune că se va aplica cuantumul cel mai favorabil.

Potrivit ministrului, a doua creștere a pensiilor va fi implementată din luna septembrie. Majorarea va avea un impact pozitiv asupra unui număr semnificativ de pensionari din România.

Creșterea pensiilor este un pas important în asigurarea unor venituri mai echitabile pentru această categorie de cetățeni.

„Este foarte important să știe toți pensionarii că nimeni nu va pierde la pensie, se va aplica cuantumul cel mai favorabil și nicio pensie nu va scădea.

Începând cu luna septembrie vor intra pensiile recalculate pentru fiecare român, nu doar pentru cei care sunt acum pensionari.

Legea aduce respect pentru fiecare român. Dacă ai ieșit la pensie la în ani diferiți, pentru contribuții și muncă egale, vei avea o pensie egală,” a subliniat ministrul Muncii într-o declarație pentru Antena 3 CNN.

Pensiile nu scad la recalculare

Și șeful Casei Naționale de Pensii (CNPP), Daniel Baciu, a adus lămuriri importante cu privire la situația recalculării pensiilor. El îi asigură pe seniori că nicio pensie aflată în plată nu va înregistra o scădere conform noii legi a pensiilor.

Potrivit explicațiilor oferite de Daniel Baciu, în cazul în care recalcularea duce la o valoare mai mică decât cea existentă în prezent, se aplică un principiu de protecție a pensionarilor.

Acest principiu stabilizează cuantumul avantajos al pensiei. În context, niciun pensionar nu  va avea de suferit financiar din cauza recalculării. Daniel Baciu spune că principiul a fost tot timpul valabil în sistemul public de pensii.

„Este foarte important să spunem lucrul acesta, pentru că dacă din calcul rezultă o sumă mai mică decât valoarea care există în momentul de față în plată, există un principiu care a fost tot timpul valabil în sistemul public de pensii: pensionarul va rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată,” a subliniat Daniel Baciu într-o declarație oficială.

bani, ajutor de înmormântare, deces
Bani/SURSA FOTO: Dreamstime

Această măsură se adresează în special persoanelor care:

  • au realizat un stagiu mic de cotizare
  • se încadrează în zona stagiului minim, sub procentul de 25% considerat un stagiu mediu de cotizare

În sistemul public de pensii, pentru a fi eligibil pentru un anumit tip de pensie, este necesar să îndeplinești cumulativ două condiții esențiale:

  • vârsta de pensionare
  • stagiul minim de cotizare

Astfel, pensionarii cu stagii mai scurte de cotizare vor beneficia în continuare de cuantumul avantajos al pensiei.