Memorandum pentru colaborare în domeniile muncii și securității sociale

Luni, pe data de 22 ianuarie, la Palatul Victoria, în prezența premierului României, Marcel Ciolacu, și a premierului Republicii Vietnam, Pham Minh Chinh, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale din România, Simona Bucura Oprescu, și ministrul adjunct al Muncii, Invalizilor și Afacerilor Sociale din Republica Vietnam, Le Van Thanh, au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru colaborare în domeniile muncii și securității sociale.

Colaborarea vizează aspecte precum migrația forței de muncă, politici de ocupare a forței de muncă pentru grupurile dezavantajate și protecția socială, precum și asistență socială pentru grupurile vulnerabile. Simona Bucura Oprescu a spus că astfel, cele două țări pot colabora și învăța ceva una de la cealaltă.

„Domnul prim-ministru Pham Minh Chinh cunoaște bine România, a studiat la Institutul de Construcții București. M-am bucurat să întâlnesc astăzi un prieten al României. Atât România, cât și Republica Vietnam înregistrează creștere economică.

Putem colabora și putem învăța unii de la alții, astfel încât creșterea economică să fie sustenabilă, iar relațiile dintre cele două țări să fie de lungă durată și cu rezultate concrete.

Acest nou Memorandum pune accent pe corelarea reglementărilor legale ale celor două state în domeniile ocupării forței de muncă.

De asemenea, avem în vedere și aspecte privind protecția și asistența socială, incluziunea persoanelor cu dizabilități și migrația, cu beneficii concrete pentru cetățenii ambelor state”, a declarat ministrul Muncii.

Relații mai strânse între România și Vietnam

Tot luni, după discuțiile cu prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a evidențiat că schimburile comerciale dintre cele două țări se situează la aproximativ 440 de milioane de dolari, subliniind totodată potențialul pentru o intensificare a acestora.

A precizat, însă, că este important să echilibrăm balanța acestora.

„Tocmai am încheiat activitatea bilaterală pe care am avut-o împreună cu premierul Republicii Socialiste Vietnam. A fost o activitate care se desfăşoară la invitaţia premierului României. Am discutat aspectele legate de consolidarea relaţiilor bilaterale şi domeniile de interes (…)

Între România şi Vietnam există un schimb comercial care a atins nivelul de aproximativ 440 de milioane de dolari şi, desigur, potenţialul poate să ne încurajeze să identificăm acele oportunităţi prin care să creştem schimburile comerciale. Desigur, este important să echilibrăm balanţa acestora”, a declarat el, după întâlnirea din Senat.

Președintele Senatului a subliniat că a acordat o atenție deosebită domeniului Educației. Nicolae Ciucă a exprimat dorința premierului Pham Minh Chinh de a consolida relațiile în acest sector. Oficialul român a subliniat că premierul Vietnamului a absolvit studii superioare în România.

Anterior, Pham Minh Chinh s-a întâlnit cu omologul său de la București, Marcel Ciolacu, și cu președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis l-a primit pe Pham Minh Chinh la Palatul Victoria

Luni, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis l-a primit pe premierul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh. Acesta reprezintă prima apariție publică a președintelui Iohannis după o absență de mai bine de o lună.

Prim-ministrul Pham Minh Chinh a petrecut aproape 10 ani în România, desfășurându-și studiile și implicându-se în activitatea Ambasadei Hanoiului la București. Într-o declarație comună cu premierul Ciolacu, Pham Minh Chinh și-a exprimat „amintirile de neuitat” despre țara noastră.