RESTO a lansat campania de informare „Noi NU gătim de acasă!”. Aceasta are scopul de a atrage atenția publicului asupra riscurilor și neregulilor asociate cu vânzarea produselor alimentare din spații improvizate, cum ar fi bucătării de apartament sau balcoane. Produsele de cofetărie, brutărie și candy bar vândute pe rețelele sociale nu pot fi verificate sanitar. De asemenea, nu respectă regulile impuse în industria HORECA.
Evaziune fiscală și „gospodinele de ocazie”. Campania de informare a RESTO
„Ni s-a cerut să demonstrăm că industria HORECA poate colecta mai mult TVA până în octombrie, altfel cota se va majora la 21%. Noi, cei care lucrăm legal, suntem obligați să respectăm toate regulile fiscale și sanitare.
Dacă nu o facem, ANAF ne blochează conturile. În schimb, alții vând în voie, fără nicio taxă, fără angajați declarați, fără TVA, în timp ce ne fac concurență neloială”, a declarat Corina Martin, președintele RESTO.
Asociația atrage atenția că aceste activități clandestine nu doar că ocolesc taxele și impozitele, dar pun și în pericol sănătatea publică, întrucât nu există nicio garanție privind siguranța ingredientelor sau condițiile de preparare.
Mircea Pleșca, antreprenor și președintele Comisiei de Cofetării din cadrul RESTO, spune că în județul Constanța există sute de „afaceri” care funcționează de ani întregi în garaje, anexe sau apartamente, în totală lipsă de transparență.
„Noi facem analize de sanitație, respectăm reguli stricte, suntem controlați de DSV, DSP, ANPC. Cei care produc ‘la negru’ nu sunt verificați niciodată. Pe rețelele sociale nu există metode de verificare pentru cine vinde și de unde. Ce e mai sigur pentru client: o cofetărie autorizată sau o prăjitură făcută într-un garaj?”, a punctat Pleșca.
Campanie online împotriva evaziunii „de acasă”
RESTO se pregătește să lanseze o serie de clipuri video pe platformele sociale. Acestea sunt realizate cu sprijinul unor antreprenori din domeniul cofetăriei, brutăriei și cateringului. Având ca scop încurajarea consumatorilor să aleagă produse din surse verificate. În paralel, va fi demarată o campanie care vizează cazările în apartamente neautorizate, o altă zonă cu potențial mare de evaziune.
„Evaziunea din HORECA începe acolo unde nu există nici bon fiscal, nici norme igienico-sanitare. Legea trebuie aplicată tuturor, nu doar celor care au vitrine și firmă la stradă”, conchide Corina Martin, potrivit Agerpres.