Cotidianul, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, a informat că părţile sunt aproape de finalizarea tranzacţiei. GE vrea să vândă BPH, a 11-a bancă din Polonia, ca parte a planului său de a renunţa la activele financiare. Dar Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar (KNF) cerere tuturor vânzătorilor să păstreze portofoliul de credite ipotecare în franci elveţieni deoarece afectează stabilitatea sectorului.

Conform informaţiilor din Puls Biznesu, GE vrea să păstreze portofoliul de credite în valută sub licenţa bancară a BPH, iar restul afacerii BPH va fi extrasă şi vândută către Pekao, a doua bancă poloneză. În noiembrie 2015, directorul general al Pekao, Luigi Lovaglio, a afirmat că subsidiara poloneză a UniCredit este interesată de achiziţionarea unei bănci, dar fără portofoliul de credite denominate în franci elveţieni

Reprezentanţii Pekao au refuzat să comenteze informaţiile apărute în Puls Biznesu. Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci, contractate în principal în 2007 şi 2008, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare, în condiţiile în care francul elveţian s-a apreciat cu 80% în raport cu zlotul. Creditele ipotecare în franci elveţieni reprezintă 14% din totalul creditelor din sectorul bancar şi sunt echivalente cu 8% din Produsul Intern Brut al Poloniei.

Sectorul bancar polonez este relativ bine capitalizat, însă profitabilitatea este scăzută, iar taxa pe activele bancare ar putea să consume o mare parte din profiturile băncilor în următorii ani. Aproximativ 60% din sectorul bancar din Polonia este dominat de băncile străine precum Santander (Spania), UniCredit (Italia) sau Commerzbank (Germania). (Sursa: Agerpres)