Cabinetul Mariano Rajoy (foto) a anunțat că intenționează să ”eficientizeze costurile celor mai mari servicii publice” chiar din această lună. Cu toate reducerile care se vor opera, se va menține sistemul gratuit de sănătate.

Palatul Moncloa și-a justificat acestă decizie prin faptul că trebuie respectate cerințele Comisiei Europene. Conform programului de stabilitate, Spania s-a obligat să-și reducă deficitul public la 3% din PIB în 2013.

Reamintim faptul că, Executivul comunitar a deschis procedura de dificit excesiv împotriva Spaniei în aprilie 2009.
Procedura prevede sancţiuni sub formă de amenzi pentru statele din zona euro care depăşesc limita de deficit bugetar de 3% din PIB prevăzută în Pactul de Stabilitate şi Creştere, în timp ce ţările membre UE din afara zonei euro pot fi penalizate prin reducerea fondurilor structurale.
Astfel, Madridul ar putea fi sancţionat cu amenzi de până la 0,1% din PIB pentru că nu a redus deficitul bugetar în conformitate cu angajamentele faţă de UE.
Spania a avut în 2010 un Produs Intern Brut de 1.062,6 miliarde euro, astfel că sancţiunea maximă aplicabilă ar fi de aproximativ un miliard de euro.
De asemenea, executivul spaniol a anunțat ieri și alte două măsuri concrete pentru echilibrarea deficitului: accelerarea procesului de vânzare a băncilor cu participație publică și măsuri care să ofere un volum mai mare de credite ”care să reducă actuala contractare financiară, care afectează economia iberică”.