Donald Trump asigură că scutul antirachetă „Golden Dome”va fi gata până în 2029

Marți, 20 mai, Donald Trump a anunțat că SUA vor dezvolta un sistem de apărare antirachetă inspirat de „Domul de fier” israelian, pe care l-a denumit „Golden Dome” (Domul de aur).

„Am plăcerea de a anunţa că am selectat oficial o arhitectură pentru acest sistem de ultimă generaţie”, a declarat Donald Trump în fața presei, din Biroul Oval al Casei Albe.

Canada va participa la această inițiativă, a menționat, de asemenea, Donald Trump, conform agenției AFP.

Președintele american a promis că sistemul va deveni operațional până la încheierea actualului său mandat și a subliniat că proiectul va avea un cost total de „aproximativ 175 de miliarde de dolari odată finalizat”.

La finalul lunii ianuarie, Donald Trump a emis un ordin executiv ce prevede dezvoltarea unui „Dom de Fier american”, descris de Casa Albă ca un sistem complet de apărare antirachetă destinat să protejeze în întregime teritoriul Statelor Unite.

La momentul respectiv, anunțul a fost întâmpinat cu critici din partea Rusiei și Chinei. Moscova a catalogat inițiativa drept un plan „asemănător Războiului Stelelor”, făcând referire la programul promovat de Ronald Reagan în timpul Războiului Rece.

Semnificația sintagmei „dom de fier”

Sintagma „Dom de fier” face trimitere la sistemul de apărare dezvoltat de Israel, conceput pentru a proteja țara împotriva atacurilor cu rachete, artilerie și drone.

De la activarea sa în 2011, sistemul a interceptat mii de rachete, având o rată de succes de aproximativ 90%, conform companiei israeliene Rafael, care a fost implicată în proiectarea acestuia.

Inițial, Israelul a dezvoltat „Domul de fier” în mod independent, ca răspuns la conflictul din Liban din 2006, urmând ca ulterior Statele Unite să se alăture efortului prin furnizarea de expertiză militară și sprijin financiar de ordinul miliardelor de dolari.

Donald Trump a adus în discuție proiectul privind un scut antirachetă încă din perioada campaniei sale electorale. Totuși, specialiștii atrag atenția că aceste tipuri de sisteme au fost inițial proiectate pentru a contracara atacuri cu rază scurtă și medie de acțiune, nefiind concepute pentru a intercepta rachete intercontinentale care ar putea viza teritoriul Statelor Unite.