Preşedintele american Donald Trump a stârnit îngrijorare printre liderii din UE deoarece şi-a exprimat sprjinul pentru decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar şi a sugerat luna trecută că şi alte state ar putea urma acest exemplu. Mike Pence s-a aflat în weekend în Germania, încercând să le ofere asigurări europenilor că Trump menţine angajamentul SUA faţă de NATO, însă unii lideri din UE sunt în continuare sceptici.

La o întrevedere cu Federica Mogherini care a avut loc înainte de a se întâlni cu şefii Consiliului European, Comisiei Europene şi NATO, Pence a spus că este "extrem de recunoscător pentru oportunitatea de a se afla în vizită la Bruxelles şi de a explora mijloacele pentru a ne consolida relaţia cu Uniunea Europeană".

Pence s-a întâlnit cu Mogherini la sediul Misiunii SUA la UE. Ultimul ambasador american la UE, care a fost demis de Trump imediat ce acesta a ajuns preşedinte, a atras atenţia noii administraţii să nu submineze deceniile de după război în care SUA au încurajat integrarea europeană şi a spus că a sprijini Brexit-ul este o "prostie".

Mogherini i-a transmis lui Pence că Uniunea Europeană şi SUA au mult de lucrat împreună şi că au început deja discuţiile. AGERPRES