‘Vom pleca din Siria foarte curând’, ‘cu adevărat foarte curând’, a spus preşedintele american, de mai multe ori, într-un discurs rostit la Ohio. ‘Ne vom întoarce în ţară, acasă la noi, acolo unde vrem să fim’, a insistat Trump, fără a da mai multe detalii.

‘Curând vom lua înapoi 100% din califat, cum îi spun ei’, a adăugat el, pe subiectul teritoriilor ocupate de SI în Irak şi în Siria în ultimii ani şi de unde gruparea jihadistă a fost alungată, fie de forţele irakiene, fie de regimul de la Damasc şi aliaţii săi rus şi iranian, fie de coaliţia internaţională condusă de Statele Unite şi aliaţii lor arabo-kurzi.

Declaraţiile preşedintelui SUA par a fi în contradicţie cu ceea ce spunea, la mijlocul lunii ianuarie, fostul secretar de Stat american, notează AFP. Într-un discurs asupra strategiei americane în Siria, Rex Tillerson afirma că armata americană, care a desfăşurat în zonă aproape 2.000 de oameni, va rămâne în această ţară până la înfrângerea totală a SI, dar şi pentru a contracara influenţa iraniană şi, în cele din urmă, a ajuta la plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

‘Este crucial, pentru interesul nostru naţional, să menţinem o prezenţă militară şi diplomatică în Siria’, a declarat şeful diplomaţiei americane, într-un final demis la mijlocul lunii martie de Donald Trump din cauza divergenţelor pe mai multe dosare.

El chemase chiar la evitarea repetării erorii din 2011, când o plecare ‘prematură’ din Irak a permis grupării Al-Qaida să supravieţuiască în această ţară şi să dea mai apoi viaţă grupării SI.

Chestionată asupra semnificaţiei celor spuse de Trump, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, nu a fost în măsură să precizeze intenţiile americane, însă a precizat că nu este la curent cu o schimbare de politică în curs. AGERPRES