Aproape trei milioane de americani si-ar pierde locurile de munca in decurs de un an daca cele trei companii auto din Detroit isi vor inchide operatiunile in SUA, se arata intr-un studiu realizat de Centrul de Cercetare in Domeniul Industriei Auto.

Studiul, publicat miercuri, prezinta efectele pe care inchiderea fabricilor General Motors (GM), Chrysler si Ford le-ar avea asupra economiei americane. De asemena, studiul mai arata efctele ce ar putea aparea in cazul in care constructorii americani si-ar opri activitatea pentru un an.

„Oricare dintre aceste scenarii este posibil sa aiba loc in urmatoarele 12 luni”, a declarat Dave Cole, presedintele Centrului de Cercetare.

In cazul scenariului in care cele trei companii auto din Detroit vor fi inchise permanent, concedierile vor atinge cel mai repede furnizorii de piese si componente auto, iar piata pieselor de schimb va cadea cu peste 50%.

In acest scenariu, constructorii straini din SUA nu vor efectua concedieri, ci din potriva, se vor extinde in urmatorii trei ani pentru a ocupa cota de 20% din piata, detinuta in prezent de cele trei companii din Detroit. Cu toate acestea, in urmatorii trei ani ar putea fi pierdute aproape 1,8 milioane de locuri de munca aferente celor trei companii.

Mai mult, guvernul SUA va fi afectat de lipsa incasarii impozitelor si de povara asigurarii ajutorului de somaj pentru cei concediati de companiie GM, Chrysler si Ford. Astfel, Guvernul va pierde circa 60 de miliarde de dolari in primul an si aproximativ 156,4 miliarde de dolari pana la sfarsitul celui de-al treilea an.

Pe de alta parte, daca cele trei companii din Detroit vor reduce cu 50% activitatea, SUA va pierde 2,5 milioane de locuri de munca in primul an. Acest scenariu de criza ar costa guvernul american 108 miliarde de dolari in urmatorii trei ani.

Mai mult, potrivit lui Dave Cole, inchiderea operatiunilor uneia sau a doau dintre cele trei companii din Detroit este „o posibilitate foarte reala”.

Sursa: ANE