Potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, rata şomajului a urcat în ianuarie la 4,8%, de la 4,7% luna precedentă, în condiţiile în care prima economie a lumii a creat 227.000 de noi locuri de muncă, cel mai semnificativ avans din ultimele patru luni. Analiştii intervievaţi de Reuters mizau pe 175.000 de noi locuri de muncă precum şi pe menţinerea nemodificată a ratei şomajului la 4,7%. 

Datele pentru noiembrie şi decembrie au fost revizuite în creştere, fiind create 39.000 de locuri de muncă mai puţine faţă de previziunile iniţiale. Pe ansamblul anului trecut, economia SUA a creat 2,16 milioane de locuri de muncă. 

Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă create şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele. 

De asemenea, salariul mediu orar, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală a SUA, a înregistrat luna trecută un avans anual de 2,5%. În decembrie, salariul mediu orar a urcat cu 2,8%. 

AGERPRES