Rata somajului a crescut până la 4,4%, comparativ cu 4,3% înregistrată luna trecută, deoarece mai puţini adulţi au transmis că au avut un loc de muncă în cursul lunii.

Departamentul Muncii a reexaminat, de asemenea, estimările anterioare privind creşterea numărului locurilor de muncă atât în iunie, cât şi în iulie, cu un total de 41.000 de locuri de muncă, ceea ce sugerează că piaţa forţei de muncă nu este la fel de puternică cum era cu o lună în urmă.

 Deşi Uraganul Harvey a închis o mare parte din afaceri în zona metropolitană din Houston în ultima săptămână, furtuna nu a avut niciun impact asupra raportului. Datele din august au fost colectate înainte ca furtuna să lovească Texasul, conform Departamentului Muncii.

În cazul în care multe companii sunt închise încă două săptămâni de acum înainte, Uraganul Harvey ar putea fi cauza scăderii locurilor de muncă din raportul lunii septembrie. De altfel, atunci când vor începe reconstrucţiile în zona distrusă de furtună, vor fi disponibile mai multe job-uri.

Mulţi investitori şi economişti au fost dezamăgiţi de rezultatele raportului deoarece se aşteptau ca locurile de muncă să crească până la 190.000. Înainte de acest raport, numărul angajărilor a ajuns în medie la 184.000 pe lună în acest an.

Cu toate acestea, raportul indică o creştere a numărului locurilor de muncă în întreaga economie a SUA, aproape două treimi din sectoarele industriale au avut disponibile locuri de muncă în timpul lunii: în domeniul construcţiilor s-au adăugat 28.000 de locuri de muncă, în domeniul îngrijirilor medicale au fost adăugate 20.200 iar în fabricile auto 13.700. O scădere au avut guvernele federale, de stat şi locale, care au redus 9.000 de locuri de muncă.

În ciuda creşterii uşoare, rata şomajului nu este rea, mulţi economişti consideră că se află aproape de ocuparea forţei de muncă. Ultima dată când a fost de 4,4% a fost acum 10 ani, chiar înainte de începutul Marii Recesiuni.

Un motiv pentru care probabil patronii nu vor să angajeze este că nu găsesc lucrătorii pe care şi doresc. Datele dintr-un raport separat arată că în luna iunie 6,2 milioane de locuri de muncă nu au fost înregistrate.