Raza sa de acţiune este o ameninţare directă pentru Europa”, a spus Pompeo despre racheta de croazieră rusă Novator 9M729, la finalul unei întrevederi cu omologii săi din NATO. El a adăugat că acţiunile Rusiei “subminează puternic securitatea naţională a Americii şi pe cea a aliaţilor noştri”. 

Pompeo a spus că guvernul american a ridicat chestiunea de cel puţin 30 de ori din 2013 în discuţiile cu Moscova, dar singurele răspunsuri primite au fost infirmări. 

“SUA declară astăzi că Rusia a încălcat tratatul şi ne vom suspenda obligaţiile în 60 de zile, cu excepţia situaţiei în care Rusia se întoarce la verificarea obligaţiilor sale de o manieră verificabilă”, a subliniat secretarul de stat american. 

El a semnalat că Washingtonul va fi nevoit să restabilească balanţa militară după acea perioadă, dar a refuzat să prezinte alte detalii, precizând doar că testele şi desfăşurările de noi rachete sunt puse în aşteptare până atunci. 

Miniştrii de externe din NATO au acuzat marţi Rusia de “încălcarea materială” a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului INF. “Încălcarea INF de către Rusia erodează bazele unui control efectiv al armamentului şi subminează securitatea aliată”, urmărind “slăbirea generală a arhitecturii de securitate euro-atlantice”, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor de externe din NATO, reuniţi la Bruxelles. 

“Facem apel la Rusia să revină de urgenţă la respectarea deplină şi verificabilă a INF. De ea depinde acum menţinerea” acestui tratat, subliniază miniştrii aliaţi. 

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear. 

În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă. SUA au apreciat că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF şi au ameninţat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare.AGERPRES