Sâmbătă trecută, s-au împlinit 20 de ani de la atentatele teroriste din Statele Unite, celebrul “9/11”, atunci când două avioane deturnate de militanţii Al Qaeda au lovit turnurile gemene ale World Trade Center din New York, un al treilea s-a prăbuşit peste clădirea Pentagonului, iar un al patrulea a căzut pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu teroriştii în interiorul aeronavei.

Documentar-eveniment: “America după 11 septembrie

Cei interesaţi de adevărul din spatele zilei de 11 septembrie 2001 şi a urmărilor acesteia pot urmări sâmbăta aceasta, pe 18 septembrie, documentarul “America după 11 septembrie”, o producţie Frontline/PBS, difuzat de B1 TV începând cu ora 21:00.

Acest documentar-eveniment, care a avut recent premiera în Statele Unite, este o sinteză obiectivă a celor 20 de ani care au urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, văzută din perspectiva celor patru administrații prezidențiale (Bush, Obama, Trump și Biden), analizează politica externă a SUA în acești 20 de ani, dar și modul în care 9/11 a modificat profund societatea americană în tot acest timp, scrie b1tv.ro.

O treime din victime au rămas şi acum neidentificate

Atacurile teroriste din urmă cu 20 de ani s-au soldat cu 2.996 de morți din 90 de țări, printre care se numără şi cinci români. Vorbim despre cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depășit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor.

Dintre cele aproape 3.000 de victime ale atacurilor, o treime nu au fost nici acum identificate. De fapt, abia în urmă cu doar câteva zile victimele cu numărul 1.646 și 1.647 au fost identificate, cu ajutorul unor tehnologii noi de secvențiere a ADN-ului.

Odată cu comemorarea a 20 de ani de la acest tragic eveniment, preşedintele Joe Biden a desecretizat primul document al investigației FBI legate de atentate teroriste. Documentul făcut public la ordinul președintelui Joe Biden a fost redactat în 2016 și oferă date despre investigația pe care FBI a desfășurat-o în legatură cu sprijinul logistic oferit de autoritățile saudite teroriștilor Al-Qaida care au deturnat avioanele, notează CNN.

Un oficial consular saudit și un agent de informații saudit din Los Angeles ar fi oferit sprijin logistic pentru cel puțin doi dintre atacatorii din 11 septembrie.