FBI a desecretizat primul document legat de atacurile din 11 septembrie 2001! Președintele Joe Biden s-a ținut de cuvânt.

La 20 de ani de la producerea tragicelor evenimente, publicul larg poate afla informații din documente ținute până acum la secret.

FBI a desecretizat primul document legat de atacurile din 11 septembrie 2001! Spioni saudiți pe teritoriul SUA?

FBI a publicat, sâmbătă, primul document desecretizat al investigației sale legate de atentate teroriste din 11 septembrie 2001, cel mai probabil unul dintre multele care urmează să devină accesibile publicului, la ordinul președintelui Biden.

Documentul recent desecretizat, care a fost redactat în 2016, dă detalii cu privire la eforturile FBI de a investiga presupusul sprijin logistic oferit de autoritățile saudite teroriștilor Al-Qaida care au deturnat avioanele.

Un oficial consular saudit și un agent de informații saudit din Los Angeles ar fi oferit sprijin logistic pentru cel puțin doi dintre atacatorii din 11 septembrie.

Documentul, publicat la comemorarea a 20 de ani de la atacurile mortale, conține numeroase revizuiri.

În el sunt detaliate fapte și mărturii care au produs suspiciuni cu privire la Omar al-Bayoumi, un student saudit din Los Angeles despre care FBI crede că a fost un spion. În document se arată că acesta a fost implicat profund în furnizarea de „ajutor de călătorie, cazare și finanțare”.

Arabia Saudită neagă orice implicare

Ambasada saudită la Washington a precizat, miercuri, că salută „desecretizarea documentelor FBI și că orice acuzație conform căreia Arabia Saudită ar fi un complice la atentate este categoric falsă”, potrivit CNN.

Decretul de secretizare emis de Biden vine după ce peste 1600 de persoane afectate de atentate i-au solicitat să facă acest pas dacă vrea să participe la comemorarea de 20 de ani de la „Ground Zero”.

În scrisoarea acestora, s-a pus și problema rolului Arabiei Saudite, sugerându-se că membri ai guvernului saudit au fost implicați în „sprijinirea atacului”.

Ceremonia de comemorare a victimelor atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 s-a derulat în zona „Ground Zero” din oraşul New York, unde se aflau Turnurile Gemene din cadrul Complexului World Trade Center (WTC) prăbuşite după ce au fost lovite de avioane de pasageri deturnate de terorişti,

Preşedintele Joseph Biden le-a adus omagiu, sâmbătă, victimelor atacurilor teroriste produse pe 11 septembrie 2001, catalogând atentatele drept „un act de laşitate şi ură” şi „unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei” Statelor Unite.